Výstava fresiek z kostolov

7.12.2008
0
Páčil sa vám článok?

Mestské múzeum v Bratislave v spolupráci s bratislavským Pamiatkovým ústavom sprístupnilo výstavu Zabudnuté poklady v srdci Európy.

Expozícia dokumentuje krásu nachádzajúcu sa v Karpatskej kotline prostredníctvom unikátnych fresiek zo 14. a 15. storočia prenesených z kresťanských kostolov na území Gemerskej župy na veľkorozmerné panely.

Verejnosti sa predstavia kostoly, ktoré zdobia vzácne fresky znázorňujúce život Krista či Panny Márie, Posledný súd a iné biblické výjavy. Niektoré z nich boli celkom alebo čiastočne zničené. Mnohé sa však zachovali a dodnes tvoria neoddeliteľnú súčasť kultúrneho dedičstva kresťanskej Európy. Kultúrneho dedičstva, ktoré je vážne ohrozené a ktorého zánik by znamenal stratu pre celú európsku kultúru.

Výstava je výsledkom spolupráce slovenských a maďarských pamiatkarov. Ich cieľom je výstavou upozorniť predstaviteľov európskych štátov na stredoveké nástenné maľby na území Slovenska a Maďarska.

Bratislavčania si výstavu môžu pozrieť až do 15. januára 2001 v Starej radnici denne okrem pondelka od 10.00 do 17.00 a cez víkend od 11.00 do 18.00.

(mm)

Páčil sa vám článok?