Cigánski diabli v sobotu roztancujú Hlavné námestie

20.9.2008
0
Páčil sa vám článok?

Jeden z posledných letných koncertov pod holým nebom v Bratislave bude patriť Cigánskym diablom. Najznámejší slovenskí rómski muzikanti sa predstavia v sobotu o 19:00 na Hlavnom námestí. Vstup je bezplatný.

Kapelu Cigánski diabli tvorí sedem bývalých členov Diabolských huslí a husľový virtuóz Štefan Banyák. Zaručeným receptom na získanie si fanúšikov sú virtuózne výkony cimbalistu Ernesta Šarköziho, jeho manželky a violončelistky Silvie, klarinetové majstrovstvo Zoltána Grunzu, huslistu Emila Hasalu, kontrabasistov Alexandra Mihola a Tibora Lévaia či violistu Jozefa Farkaša.

Repertoár orchestra tvorí slovenský, ruský, maďarský, grécky, cigánsky, židovský i rumunský folklór, ďalej operetné, muzikálové, filmové aj džezové skladby, na ktorých sa aranžérsky podieľajú členovia orchestra Šarközi, Hasala a Grunza. Novinkou je celovečerný program so Symfonickým orchestrom, Cigánski diabli pripravujú aj netradičný projekt s najlepšími slovenskými dídžejmi.

Osemčlenný orchester už koncertoval takmer po celom svete - navštívil USA, Austráliu, Kanadu, Japonsko, Čínu, Taiwan, Mexico a väčšinu európskych krajín. Okrem samostatných projektov spolupracuje aj s ďalšími spevákmi a inštrumentalistami ako Lucie Bílá, Daniel Hůlka, Ilona Csáková, Sisa Sklovská, Pavol Habera, Katarína Hasprová, Peter Dvorský, Martin Babjak, Jolana Fogašová, Juraj Burian či Juraj Bartoš.

(sita)

Páčil sa vám článok?