Nadaní a znevýhodnení študenti dostanú štipendiá

21.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Stredoškoláci v Bratislavskom kraji môžu v nastávajúcom školskom roku žiadať samosprávny kraj o župné štipendiá. Touto formou chce samospráva pomáhať študentom s nepriaznivými sociálnymi podmienkami a motivovať talentovaných mladých ľudí.

Župné štipendiá schválili krajskí poslanci na júnovom zasadnutí. Reagovali tak na návrh študentov, s ktorými kraj spolupracuje prostredníctvom Stredoškolského parlamentu pri Bratislavskom samosprávnom kraji. Informovala Katarína Krapková z kancelárie predsedu Bratislavského samosprávneho kraja.

Štipendiá sú určené pre žiakov, ktorí sa ocitli v hmotnej núdzi, pre športovo nadaných študentov a mladých ľudí, ktorí dosahujú mimoriadne výsledky vo vedomostných súťažiach, stredoškolskej odbornej činnosti a školských predmetových olympiádach. V prípade hmotnej núdze pri splnení podmienok môže kraj poskytnúť príspevok od tisíc korún (33,19 €) na mesiac podľa priemerného prospechu žiaka. V prípadoch obzvlášť nepriaznivej sociálnej situácie možno poskytnúť štipendium jednorazovo až do výšky 30-tisíc korún (996 €) na školský rok.

Výška štipendia pre talentovaných žiakov predstavuje maximálne desaťtisíc korún (332 €) pre jedného žiaka, celkový objem finančných prostriedkov vyčlenených na tento účel na rok je maximálne 150-tisíc korún (4 979 €).

Podmienky udelenia štipendia upravuje Všeobecne záväzné nariadenie č. 21/2008 o poskytovaní štipendia Bratislavského samosprávneho kraja na podporu vzdelávania žiakov stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja.

(sita)

Páčil sa vám článok?