Priestory pre depozit múzea začnú rekonštruovať

12.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Objekt bývalej školy na Ivánskej ceste v Bratislave, kam presťahujú depozit spolu s niektorými prevádzkami Mestského múzea Bratislava zo Starej radnice, by sa mohol začať rekonštruovať koncom augusta.

Potvrdil to riaditeľ mestského investora pamiatkovej obnovy - spoločnosti Paming Jozef Hrabina. S víťazom verejnej súťaže na dodávateľa, akciovou spoločnosťou Dúha, už bola podpísaná zmluva. Rekonštrukcia by sa mala začať po 21. auguste. Podľa riaditeľa Mestského múzea Bratislava (MMB) Petra Hyrossa ide o prvú budovu, ktorá je určená na vybudovanie depozitu. Múzeum má v súčasnosti svoje depozity a zbierky v prenajatých budovách.

Rekonštrukčné práce na štvorpodlažnom skelete objektu by podľa Hrabinu mali trvať približne štyri mesiace. Rekonštrukcia by mala stáť viac ako 23,5 milióna korún (viac ako 780 057 €). „Je to suma bez DPH, celkovo by sme sa chceli zmestiť do 30 miliónov korún (995 818 €).

Počas rekonštrukcie opravia plochú strechu, budovu zateplia a vymenia okná a technické rozvody. Počíta sa aj s vybudovaním reštaurátorských dielní. Kým bývalú školu opravia, budú zbierky umiestnené v dočasných náhradných priestoroch. Niektoré z nich zostanú podľa Hrabinu v tých priestoroch Starej radnice, v ktorých sa nebude pracovať.

Starú radnicu v Bratislave by mali začať rekonštruovať po 15. septembri. Pôvodne sa mala radnica uzavrieť už pred letom, vedenie mesta sa však rozhodlo, že nádvorie radnice bude otvorené a prístupné verejnosti ešte počas tohtoročného Kultúrneho leta 2008.

Rekonštrukcia by mala trvať 22 mesiacov, zámerom mesta je, aby bola radnica opäť prístupná verejnosti v druhom polroku 2010. Rekonštrukciou vnútorných priestorov by sa mali rozšíriť najmä expozície múzea a možnosti využitia na kultúrno-spoločenské účely. Zreštaurujú sa vzácne pôvodné prvky, obnovia technickú infraštruktúru. Okrem muzeálnej expozície bude vytvorený aj priestor pre usporadúvanie výstav či pre malé javiskové formy.

(sita)

Páčil sa vám článok?