BDT po úspechu v Škótsku chystá Fausta

12.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

„Toto štýlové teleso sa musí vrátiť a ostať dlhšie,” končí sa recenzia v Glasgow Herald, vystihujúca nevšedný úspech Bratislavského divadla tanca (BDT) na nedávnom Fringe Festivale v Edinburghu.

„V Škótsku sme pod názvom Akty XY hrali dve diela - One Hit Wonder v choreografii slovensko-španielskej dvojice Peter Mika a Oľga Cobosová a po prestávke duet Two and T od Američana Billa Younga. Hrali sme vždy večer o desiatej hodine v St. John's Hall, presnejšie v časti kostola,” hovorí manažérka divadla Mária Szöllösová.

Edinburský festival sa odohráva na takmer 200 miestach, a tak za deň videlo mesto stovky predstavení. „Pravda, skutočnosť, že je k dispozícii spomínaných okolo dvesto miest, neznamená ešte, že to bolo dvesto divadiel,” pokračuje Mária Szöllösová. „Väčšinou to boli naaranžované priestory, no museli sme sa prispôsobiť. Na Slovensku hrávame len v divadlách, v takom malom priestore naši tanečníci určite nevystupovali. No po tomto úspechu máme na budúci rok nielen pozvanie na festival, ale aj prísľub, že budeme hrať v riadnom divadelnom priestore. A navyše aj pozvania na festivaly v Gruzínsku a Indii.”

Bratislavské divadlo tanca za tri roky svojej existencie už neodmysliteľne patrí k tomu najlepšiemu, čím sa naša metropola i Slovensko môže v oblasti umenia a kultúry prezentovať. Po triumfe v Škótsku však už opäť žije prácou, koncom mesiaca sa začne oficiálna sezóna, v ktorej je najbližšou premiérou Faust. „Je to tanec o slobode, tanec proti drogám,” približuje chystaný titul M. Szöllösová.

„Pri jeho príprave budeme vychádzať aj z diskusií so žiakmi základných a stredných škôl, a potom, samozrejme, budeme Fausta hrávať aj pre školy, i v predpoludňajších hodinách. Na našej domovskej scéne, v Dome kultúry Zrkadlový háj, položili novú podlahu, čo je pre tanečníkov veľmi podstatná informácia. Ďalšou novinkou je, že vstupenky si bude možno kúpiť už aj v predpredaji PKO na Hviezdoslavovom námestí a asi aj v Bratislavskej informačnej službe. Chceme sa s propagáciou presunúť viac do centra a uľahčiť cestu divákovi do nášho divadla.”

René Horváth

Radovan Vagač v predstavení One Hit Wonder.
FOTO - Ctibor Bachratý

Páčil sa vám článok?