Centrum oživuje 26 pouličných umelcov

14.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Centrum Bratislavy v týchto dňoch oživuje 26 amatérskych umelcov, z nich každý má vyhradené svoje miesto v staromestskej pešej zóne.

Mních, vodník, Čumil, Mozart a Schöne Náci sú živé sochy, ktorých si radi odfotia najmä zahraniční turisti. Okrem nich sa o zvukové spestrenie historickej časti mesta snažia hudobníci s harmonikou, gitarou, flautou, husľami, klarinetom, píšťalou, organom, ba aj harfou zo 14. storočia. Zaujať pozornosť sa snažia aj maliari portrétov, tanečníci, žongléri a ďalší, ktorí chcú ľudí pobaviť.

Od začiatku roka vyhovela samospráva Starého Mesta 63 žiadateľom o voľné pouličné aktivity. V porovnaní s minulým rokom je to k dnešnému dátumu o šesť viac. Až na jednu výnimku žiadateľmi sú iba študenti. "Pre viacerých je účinkovanie na ulici akýmsi tréningom na postupné zbavovanie trémy pred publikom," uviedla Alena Kopřivová zo staromestského úradu.

Podmienky na voľné pouličné aktivity vymedzuje všeobecne záväzné nariadenie Starého Mesta. Je v ňom stanovený nielen čas účinkovania na jednom mieste, rozmiestnenie atrakcií podľa lokalít. Správny poplatok za zaujatie verejného priestranstva je päť Sk (0,16 eura) na meter štvorcový denne.

(tasr)
Páčil sa vám článok?