Mesiac jún patrí talianskemu festivalu

13.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Teplo talianskeho juhu zavítalo aj do Bratislavy. Po celý mesiac jún sa koná v hlavnom meste taliansky festival Dolce Vitaj. Počas festivalových dní si môžete pochutiť na talianskych cestovinách, vidieť výnimočné zjavy talianskej kinematografie alebo si vypočuť árie svetoznámych talianskych umelcov.

V Talianskom kultúrnom inštitúte na Kapucínskej 7 sa 24. júna o 20.00 h uskutoční stretnutie venované filmovým spracovaniam známych talianskych románov. Podujatie má názov Medzi filmom a literatúrou. Súčasťou festivalu je aj jedinečná výstava jedného z najvýznamnejších talianskych umelcov 20. storočia. Diela Umberta Mastroianniho môžete vidieť v GMB, Mirbachovom paláci na Františkánskom námestí 11.

Na Hlavnom námestí bude 19. júna o 20.00 h. koncert etno-popovej skupiny Sun. Sicílska skupina etnickej hudby už roky vystupuje po celom svete a predstavuje publiku moderný dizajn tradičných sicílskych piesní a melódií.

Pod názvom Italian Lights sa v čase od 27.6. do 31.8. v Mirbachovom paláci predstavia v rámci Medzinárodného festivalu sochárstva Socha a objekt štyria talianski umelci: Carlo Bernardini, Filippo Centenari, Carlo Steiner a Giuseppe Teofilo.

V réžii Jozefa Bednárika bude v Divadle Aréna 27. a 28. júna o 20.00 h. Galavečer Talianska noc. Ponúkne prierez talianskou kultúrou, históriou a gastronómiou, vrátane vystúpení talianskych hudobných skupín a umelcov. Pod názvom Chute Talianska sa od 27. do 29. júna v popoludňajších hodinách uskutoční na Primaciálnom námestí prezentácia tradičných gastronomických špecialít Talianska.

Jedným z programov otváracieho týždňa 33. ročníka festivalu Kultúrne leto a Hradné slavnosti Bratislava 2008 bude aj UmbriaMusicFest Bratislava 2008, koncert, ktorý sa uskutoční 29. júna o 20.00 h. na Hlavnom namesti. Predstavia sa na ňom Filharmonie Bohuslava Martinů spolu s dirigentom Walterom Attanasinom z Talianska a sólistami Lynette Tapia (USA), Mary Liu (Čína) a Miroslavom Dvorským (SK). Umelci predvedú výber árií a duet od svetoznámych autorov ako Délibes, Verdi, Puccini, Bernstein, Donizetti.

(dš)

Páčil sa vám článok?