V sobotu bude korzo plné vodníkov

3.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Ročný cestovný lístok na bratislavskú MHD vyhrá najlepšia vodnícka rodina na 11. medzinárodnom festivale vodníkov, ktorý sa uskutoční v sobotu 7. júna od 11.00 h v centre mesta.

"Je to cena pre štvorčlennú rodinu a to sa oplatí, aby mamky už začali šiť vodnícke kostýmy," zdôvodnil vyše 20.000-korunovú (659 eur) výhru predseda organizátorského združenia Devínska brána Vladimír Tomčík. Aj zájazd na karneval v Benátkach a ďalšie ceny pre jednotlivcov sú lákavé. Okrem toho všetky masky majú v deň podujatia bezplatné cestovanie v MHD i vstup do zoo, mestského múzea a na hrad Devín.

Podľa organizátorov niekoľko stovák zelených vodníckych bytostí sa priplaví dvoma loďami po Dunaji a vodník Ferko nastúpi počas plavby. Ten podľa Tomčíka bude mať vtedy 811 rokov, čo je vraj ideálny vodnícky vek. Samozrejme nebude chýbať jeho o poznanie mladšia manželka.

Rasťo Piško, Oliver Andrasy a ďalší členovia poroty pôjdu v čele alegorického sprievodu prvýkrát ovenčený zelenými klobúkmi na hlavách. "Tie budú výhodne aj k dispozícii návštevníkom a o rok môžu byť súčasťou vodníckeho kostýmu," dodal Tomčík. Nebudú chýbať mažoretky, žongléri, bubeníci, alegorické vozy či hasiči.

Atraktívny sprievod vodníckych masiek začne svoj pochod o 11.00 h z Námestia Ľ. Štúra smerom k Slovenskému národnému divadlu cez Hlavné námestie, Ventúrsku a Strakovú ulicu na Hviezdoslavovo námestie. Tam pri hudobnom altánku bude hlavné dianie. Okrem súťaže masiek sa predstaví Bratislavské bábkové divadlo s premiérovou hrou Posledný vodník a ďalšie skupiny v kultúrnom programe. Raritou bude ukážka protipožiarneho útoku detských "hasičov". "Voláme ich plienkoši," doplnil vodník Ferko.

Tradičným spoluorganizátorom podujatia je samospráva Starého Mesta.

(tasr)

Páčil sa vám článok?