O zahraničné štipendium je zatiaľ 10 uchádzačov

22.4.2008
0
Páčil sa vám článok?

Žiadosť o sociálne štipendiá na štúdium cudzích jazykov v zahraničí zaslalo na Bratislavský samosprávny kraj zatiaľ desať študentov.

Ako uviedla vedúca referátu komunikácie s verejnosťou BSK Milka Podmajerská, medzi uchádzačmi je päť záujemcov o štúdium v anglicky hovoriacich krajinách, štyria sa uchádzajú o sociálne štipendiá v nemecky hovoriacich krajinách a jeden má záujem študovať v talianskom jazyku. Termín odovzdania prihlášok je do piatka 25. apríla.

Kritériá výberu neboli podľa Podmajerskej ešte presne stanovené, ale podľa materiálu vlády, keďže ide o sociálne štipendium, najdôležitejším kritériom výberu bude pravdepodobne výška príjmu zákonných zástupcov za rok 2007. Potvrdenie o čistom príjme zákonných zástupcov za minulý rok je pritom povinnou prílohou žiadosti.

Prihliadať sa bude aj na prospech uchádzača, a to, či vyhovuje všetkým ostatným kritériám, ako je napríklad vek či úroveň ovládania vybraného jazyka na predpísanej úrovni. "Dôležité je však to, koľko miest bude môcť Bratislavský región prideliť, pretože podľa materiálu vlády malo Ministerstvo školstva SR (MŠ SR) v spolupráci Ministerstvom zahraničných vecí SR (MZV SR) vyrokovať krajiny a miesta, kam budú študenti vyslaní.

Do dnešného dňa nie sú jasné miesta v anglicky a nemecky hovoriacich krajinách," uviedla Podmajerská. Tie budú podľa nej známe pravdepodobne do konca apríla. Podmajerská doplnila, že podľa informácie z MŠ SR zo 16. apríla má BSK pridelené zatiaľ dve miesta na nemecký jazyk, tri miesta na francúzsky jazyk a dve miesta na španielsky jazyk.

(sita)

Páčil sa vám článok?