Na bezpečnosť školákov na Košickej sa nezabudlo, niečo môže urobiť aj škola

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Zábradlie a dopravné značenie v okolí Spojenej školy Gymnázia J. Hronca a ZŠ na Košickej ulici, ktoré by malo zvýšiť bezpečnosť detí, stále chýba. Po niekoľkých týždňoch sa preto k tejto téme opäť vraciame.

Na základe podnetu nášho čitateľa Ivana Bielika sme už v tejto veci raz oslovili spoločnosť Metro Bratislava, ktorá je investorom výstavby Mosta Apollo. Po niekoľkých týždňoch od uverejnenia prvého článku sa nám I. Bielik ozval opäť.

„Metro v článku sľúbilo, že bude garantovať bezpečnosť detí ZŠ Košická,“ napísal nám. „Dodnes okolo školy nie sú osadené výstražné dopravné tabule, ktoré by upozorňovali vodičov, že sa pohybujú okolo rizikového priestoru, kde sa kumuluje veľa detí. O znížení rýchlosti ani nehovoriac. Zábradlie nie je tiež žiadne. Staré „odpálili“, nové neurobili.“

So žiadosťou o vyjadrenie sme sa opäť obrátili na generálneho riaditeľa spoločnosti Metro Bratislava Ladislava Csádera, ktorý pripomenul, že križovatka, v ktorej blízkosti stojí Spojená škola Gymnázium J. Hronca a ZŠ Košická, bola realizovaná podľa projektovej dokumentácie, ku ktorej dala kladné vyjadrenie aj sekcia dopravy a cestného hospodárstva bratislavského magistrátu. Pritom výber a rozmiestnenie značiek schválila dopravná komisia. Investor vybudoval križovatku v zmysle stavebného povolenia a projektovej dokumentácie ako križovatku plne riadenú svetelnou signalizáciou a stavbu oficiálne prevzal vlastník, ktorým je mesto Bratislava. „Pokiaľ ide o chýbajúce zábradlie, na ktoré upozorňuje pisateľ sťažnosti, požiadavku na jeho opätovnú montáž sme predniesli zhotoviteľovi stavby, spoločnosti Doprastav, ktorý nás upozornil, že zábradlie odstránil SPP v rámci rekonštrukcie svojho plynovodu,“ uviedol L. Csáder. „Naša spoločnosť aj napriek tomu, že odstránenie zábradlia nevzniklo v dôsledku stavebných prác na Moste Apollo, upozornila SPP, aby záležitosť dala do poriadku. Radi by sme pisateľa ubezpečili, že naša spoločnosť sa nechce vyhýbať zodpovednosti za práce a aktivity, na ktoré má dosah a oprávnenie. Nie je však pri najlepšej vôli možné požadovať, tak ako to pisateľ uvádza, aby naša spoločnosť „garantovala bezpečnosť detí ZŠ Košická.“ Ako investor stavby môžeme a aj budeme urgovať opätovnú montáž zábradlia pri prechode cez cestu. V prípade inštalácie dodatočného dopravného značenia by však išlo o zmenu v schválenom projekte, podľa ktorého bol investor povinný postupovať pri realizácii stavby.“

Vzhľadom na tieto okolnosti L. Csáder odporučil, aby sa s požiadavkou na úpravy dopravného značenia v okolí školy obrátila na magistrát priamo Spojená škola. „V prípade, že magistrát požiada našu spoločnosť o vyjadrenie k navrhovanej úprave v dopravnom značení, môže škola počítať s naším súhlasným stanoviskom,“ uzavrel.

Páčil sa vám článok?