Na letisku bude pamätník M. R. Štefánika s replikou lietadla, v ktorom havaroval

11.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Prezident republiky prišiel už pred niekoľkými rokmi s návrhom, aby kópia lietadla, v ktorom havaroval M. R. Štefánik bola vystavená a zverejnená v pamätníku prístupnom verejnosti. Podnetom na tento zámer bolo ukončenie prác na replike lietadla Caproni v Leteckých opravovniach Trenčín.

Miestom na prezentáciu M. R. Štefánika ako človeka európskeho formátu by mal byť areál letiska M. R. Štefánika. Tu by bolo možné vytvoriť dôstojnú expozíciu, kde by si obyvatelia Bratislavy i pasažieri letiska mohli pozrieť repliku lietadla Caproni i ďalšie predmety z pozostalosti alebo činnosti tejto významnej osobnosti slovenských dejín s využitím moderných projekčných prostriedkov.

Na príprave zámeru vybudovania Pamätníka M. R. Štefánika sa zúčastňujú popri kancelárii prezidenta republiky aj ministerstvo kultúry, ministerstvo obrany, ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií, Letisko M. R. Štefánika, Spoločnosť M. R. Štefánika, Nadácia M. R. Štefánika, akciová spoločnosť Incheba a Spolok architektov Slovenska.

Pamätník by mal byť situovaný do priestoru  zelene pred letiskom, smerom k príjazdovej komunikácii od mesta. Objekt pamätníka bude tvoriť dominantu letištného predpriestoru.  Jeho ústredným priestorom bude presklený kubus so zaveseným lietadlom. Okolo neho budú rozložené expozičné plochy a pomocné súvisiace priestory. Sklený objekt bude v noci presvetlený, vnímateľný aj z diaľnice.

Nástup je riešený zo strany letiska, kde sa predpokladá aj využitie parkovacích miest. Nástupná plošina bude mierne zdvihnutá nad terén s monumentálnym schodiskom, do ktorého sa zareže klesajúca rampa vedúca do zapusteného vstupu. Exteriérová plocha bude ohraničená kamennými stenami. Tu by mal dominovať travertín ako materiál charakteristický pre všetky Jurkovičove stavby súvisiace s osobou M. R. Štefánika. Pásy v podlahe a reliéfy na stenách by mali pripomínať významné body a miesta v živote tohto svetobežníka. Z terasy bude vidieť aj model lietadla.

Vnútorná expozícia sa bude koncentrovať na objekt lietadla, visiaci v priestore. Okolo lietadla bude viesť rampa, ktorá umožní pozrieť si lietadlo zo všetkých strán a uhlov. Predpokladá sa vyvezenie návštevníkov výťahom do najvyššieho bodu a potom ich peší zostup po rampe. Po obvode budú na stenách ďalšie expozície s multimediálnymi produkciami.

V objekte má byť aj malá prednáškovú miestnosť s knižnicou a priestormi pre Spoločnosť M. R. Štefánika. Na exteriérovej ploche a schodisku bude situovaná kópia plastiky M. R. Štefánika od sochára B. Kafku v nadľudskej veľkosti.

Na definitívnu verziu pamätníka bude potrebné dopracovať zámer, ktorý bude slúžiť ako podklad na verejnú súťaž. Zatiaľ existuje štúdia, ktorú vypracovali architekti Ján Bahna a Rastislav Moravčík. Predpokladané celkové náklady stavby aj s interiérom  sa odhadujú na 100 miliónov korún.

(juh)
Páčil sa vám článok?