Čaká nás štvrtý Sviatok mladého vína

7.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavský magistrát pripravuje v týchto dňoch štvrtý ročník podujatia Sviatok mladého vína. Bude od 15. do 17. novembra na Primaciálnom námestí a nádvorí Starej Radnice.

Sviatok mladého vína bude predovšetkým oslavou výsledkov úsilia bratislavských a malokarpatských vinárov a spomienkou na sviatok sv. Martina, patróna Bratislavy. Mesto Bratislava chce tiež posilňovať historické vedomie Bratislavčanov k tradíciám, spolupatričnosť s Malokarpatským vinárskym regiónom a propagovať prácu podnikateľov v oblasti vinárstva a typickej gastronómie.

Samotný sviatok mladého vína začne vo štvrtok 15. novembra popoludní slávnostným požehnaním mladého vína v kaplnke sv. Ladislava v Primaciálnom paláci. Odtiaľ sa bratislavskí mestskí radní spolu s kolegami z mestských častí a okolitých vinárskych mestečiek presunú na Primaciálne námestie, kde ponúknu občanov prvým tohtoročným mladým vínom.

Po slávnostnom otvorení bude scéna patriť až do večera vystúpeniam folklórnych, country, či rockových súborov z Bratislavy a okolia a približne 20 stánkov na Primaciálnom námestí a na nádvorí Starej radnice ožije predajom vína, husaciny, lokší, pagáčikov, medovníkov, perníkov, ale aj umeleckých sviečok, keramiky, či iných suvenírov s motívom vína.

Predaj vína súkromných osôb, tzv. výčap pod viechou, bol súčasťou už rímskeho vinohradníctva a vinárstva. Najstaršia písomná zmienka o výčape vína pochádza z roku 45 pred Kristom. V Uhorsku bolo pôvodne právo výčapu kráľovským právom, ale privilégiom Ondreja III. z roku 1291 prešlo toto právo na mesto a jeho obyvateľov. Najstarší štatút, ktorý upravoval voľný predaj vína, je známy z roku 1497. V 16. storočí zaviedlo mesto tzv. Bannzeit, teda obdobie, keď malo mesto vyhradené právo čapovať víno.

Mesto Bratislava vlastnilo pivnice na výčap vína z mestských viníc, na výčap sa používal podjazd Starej radnice, pivnice vo františkánskom kláštore a v “apoštolskej” pivnici v Zelenom dome, kde boli sudy s najkvalitnejším vínom. Na sudových dnách boli rezbárske portréty 12 apoštolov, dvanásty sud - sud Judášov – bol naplnený najlepším a najsilnejším vínom. Každý rok na sv. Martina tam chodil richtár s ostatnými predstaviteľmi mesta ochutnávať nové vína.

(brn)
Páčil sa vám článok?