Bratislava oslávi cisárove narodeniny

1.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

V sobotu 19. augusta navštívi naše mesto Jeho cisárske a kráľovské Apoštolské Veličenstvo František Jozef I., aby tak pripomenul 170. výročie svojho narodenia (18. 8. 1830) a 110. výročie otvorenia prvého stáleho mosta v Bratislave (30. 12. 1890), ktorý pôvodne niesol jeho meno.

Príjazd cisára je len jednou z atrakcií podujatia nazvaného Cisárove narodeniny, ktoré ako súčasť Primátorského dňa organizovaného Hlavným mestom SR Bratislavou a Mestským kultúrnym strediskom usporiada Mestské múzeum v Bratislave a mestská časť Staré Mesto podľa projektu C. a K. dychového komorného orchestra.

Pripravená je ďalej prehliadka 2. cisársko-kráľovského pešieho pluku „Alexander I., cár ruský“, ktorý do polovice minulého storočia sídlil v Prešporku. Ďalej bude pre dámy (i pánov) pripravená módna prehliadka secesného oblečenia a dobovej spodnej bielizne v podaní brnianskeho Spolku elegantních dam.

Zberateľom podpisov odporúčame autogramiádu Jeho c. a k. Apoštolského Veličenstva a všetkým návštevníkov noviny pripravené zvlášť na toto podujatie. Okrem klebiet z cisárskeho dvora v nich nájdete aj staré recepty a prastaré vtipy z čias c. a k. monarchie. O dobovú hudobnú kulisu sa postará bratislavský C. a k. dychový komorný orchester, ktorého promenádnym koncertom v sobotu o 17. hodine celá spomienková akcia začína.

Po slávnostnom otvorení nového mosta 30. 12. 1890 František Jozef v rozhovore s prešporským mešťanostom pochvalne komentoval množstvo nových budov v meste a zvlášť ocenil všade panujúcu čistotu. Je v tom aj kus odkazu voľakedajších Prešporčanov nám dnešným Bratislavčanom: aby si aj súčasný návštevník odnášal tento dojem a mohol povedať ako cisár pred 110 rokmi: „Ubezpečujem Vás, že k Prešporku chovám úprimnú sympatiu a navštevujem ho vždy v veľkou radosťou.“

Zbyněk Kubáček
Páčil sa vám článok?