Ďefčátko Oľgy Belešovej v Divadle GUnaGU

28.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Treťou premiérou divadla GUnaGU v tejto sezóne - po hre Genius loci Viliama Klimáčka a Bielikovcoch Vladimíra Baleka - je predstavenie s názvom, ktorý stavia do pozoru vlasy na hlavách strážcov čistoty slovenského jazyka.

Ďefčátko, rovnako ako dva predchádzajúce tituly, je z dielne kmeňového člena divadla, tentoraz teda jeho členky Oľgy Belešovej.

„Predstavenie je takou dobre pripravenou improvizáciou,“ hovorí O. Belešová. „Ja už som jedno podobné robila, volalo sa Len tak ľahučko, to mapovalo ženskú logiku, pričom sa tam skutočnosť prelínala s rôznymi víziami. Ďefčátko bude trochu iné, sú to voľne radené situácie, v ktorých sa môžu ocitnúť rôzne typy žien, a keďže sa ženy stretávajú vo svojom živote s mužmi, tak tých mužov bude hrať Ivan Macho.“ Je to nový člen súboru, ktorý pred rokmi hrával v Nitre v istom divadle malých javiskových foriem, ale má za sebou spoluprácu napríklad aj s Jozefom Bednárikom.

„Kvôli tomu, aby mohol hrať u nás, sa presťahoval do Bratislavy, a je to práve taký typ, ktorý sme v našom divadle potrebovali,“ pokračuje O. Belešová, ktorá prekvapuje informáciou, že text hry vlastne vôbec neexistuje. „Je len akási pevná kostra, schéma, ktorú budeme napĺňať priamo na javisku. Nie je to jednoduché, ale keď existujú určité body, ktorých sa dá zachytiť, keď sa tá improvizácia odvíja od dobre pripraveného základu, nebojím sa realizácie tohto nápadu, ktorý som v sebe nosila takmer rok. Spolu so spomínaným Ivanom Machom a režisérom Vilom Klimáčkom sme si vymysleli aj scénu i kostýmy, vlastne všetko, čo sa v divadle udeje.“

Premiéry budú v Klube Čierny havran na Bielej ulici 20., 21., 23. a 24. mája vždy o 19.30 h. Na jednu z premiér sú pozvaní aj herci z banskobystrického Divadla z Pasáže, v ktorom, ako je známe, účinkujú mentálne postihnutí ľudia. „Som veľmi zvedavá na reakciu tohto atypického publika. Inak, 22. mája s nimi a tiež napríklad s pani Kolníkovou, Soňou Valentovou, Richardom Stankem a ďalšími účinkujem v Divadle P. O. Hviezdoslava v predstavení Svetlá rámp v Pasáži,“ dodáva O. Belešová.

A prečo má Ďefčátko štyri premiéry? „Kapacita nášho divadla je malá a chceme, aby čo najviac našich divákov vychutnalo ten výnimočný a dobrý pocit z premiéry.“

René Horváth

Ďefčátko prináša voľne radené situácie, v ktorých sa môžu ocitnúť rôzne typy žien, približuje najnovšiu premiéru v GUnaGU autorka a hlavná protagonistka predstavenia Oľga Belešová.
FOTO – archív

Páčil sa vám článok?