Mestská výstava umenia gotiky

28.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Mestské múzeum v Bratislave v spolupráci so Slovenskou národnou galériou pripravuje výstavu Gotické umenie z bratislavských zbierok. Výstava predstaví pamiatky od polovice 13. do polovice 16. storočia.

Jednotlivé exponáty sú dokladom širokého okruhu pamiatok obdobia stredoveku z oblasti výtvarného umenia, architektonických článkov, knižnej maľby a tlače, notových záznamov, drevených štočkov, umeleckoremeselných predmetov z keramiky, kovov, skla, dreva, kosti, prác zlatníkov, ale aj zbraní a mincovníctva.

Predmety pochádzajú zo zbierok Mestského múzea, Archeologického múzea, Historického múzea a Hudobného múzea SNM, Archívu mesta Bratislavy, Regionálnej knižnice, Galérie mesta Bratislavy Kancelárie Národnej rady SR a z výskumov Mestského ústavu ochrany pamiatok v Bratislave.

Výstava je výsledkom spolupráce bratislavských kultúrnych inštitúcií a odborníkov, pričom ju zhodnotia aj v odbornom katalógu k výstave. Sprievodnou akciou výstavy je výtvarná súťaž pre deti Stretnutie s gotikou, v rámci ktorej budú môcť deti po prehliadke výstavy nakresliť predmet, ktorý ich najviac zaujal.

Vernisáž výstavy bude 21. mája o 17.00 na nádvorí Starej radnice. Výstava potrvá do 3. septembra a stane sa jedným z najvýznamnejších projektov tohtoročného Kultúrneho leta.

Marta Janovíčková
Páčil sa vám článok?