Bratislava vo „fotovtipoch“ Dušana Dukáta

27.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

„Veľa z týchto nápadov som nosil v hlave niekoľko rokov, no a teraz som sa dostal k tomu, aby som to dal dohromady. Takže je to istým spôsobom akési uzavretie jednej témy, hoci mám ešte mnoho ďalších fotografií či rozrobených nápadov o historicko-katastrofickej Bratislave,“ hovorí Dušan Dukát, ktorého výstava v Galérii TatraSoft na Klariskej ulici ponúka vtipné vízie dôverne známych budov či ulíc svojho mesta vo viac či (skôr) menej reálnych situáciách.

A návštevníkovi, ktorý pri prechádzke touto výstavou niekde pociťuje „len” tichú radosť a v duchu sa dobre zabáva, ale inde už nevydrží a vybuchne do hlasného smiechu, je ľúto, že tu nie sú vystavené všetky. (Nevyhnutné upozornenie - keďže ide o súčasť priestoru firmy, expozícia je už tradične v tejto galérii otvorená len v pracovných dňoch.)

Genéza tých okolo 25 fotografií bola rôzna - od hyperbolizovaných dôsledkov prípadných živelných pohrôm (42 metrov nad normál), cez vybláznenie sa s hravými predstavami (Prestavba manderláku majiteľmi z Grécka, Šiesty bratislavský most či Zeppelin v Bratislave) až po reagovanie na konkrétne udalosti alebo problémy v živote slovenskej metropoly (Po požiari od dvojplatničky či Zastávka metra Fazuľová).

D. Dukát práve v tej poslednej kategórii pripúšťa aj istý stupeň paródie, no tá rozhodne nie je dominujúcim motívom vzniku fotografií (samozrejme, vo výslednej podobe upravených domaľovaním, kolážami a inými technikami, „nie však počítačovými“). Alfou i omegou je tu zmysel pre humor, vtip, chuť pohrať sa s nápadom. D. Dukát: „Niekto píše trebárs aforizmy, iný kreslí vtipy, no a ja robím takéto fotografie.“

Pravda, nielen takéto. Jedným zo spoločných menovateľov jeho rozmanitej tvorby je však práve možnosť dotvárať fotografiu. Pri rozličných témach, najradšej len akýchsi polotovarov, potom kreatívne zúročí všetko, s čím sa ako fotograf či grafik vo svojej bohatej praxi stretol. Historicko-katastrofická Bratislava bola preň témou viac než vďačnou. A s takým ohlasom, ktorý mnohým (jeho nevynímajúc) zavŕtal do hlavy myšlienku o tom, že by sa nemala skončiť derniérou výstavy.

René Horváth

Dušan Dukát: Ľahké metro - zastávka Fazuľová.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie