Sovietski vojaci roku 1968 uzavreli Lurdskú jaskyňu

21.8.2007
0
Páčil sa vám článok?

Sovietske vojská počas obsadenia Československa uzavreli 21. augusta 1968 Lurdskú jaskyňu na bratislavskej Kalvárii. Vojaci našli medzi 4212 ďakovnými tabuľkami Panne Márii tri v ruštine, a vyhlásili túto zónu za svoju.

Veriaci sa dostali do jaskyne až po tom, ako vtedajší farár Ľudovít Cecil Szigeti osobne zasiahol u veliteľa jednotky, povedal vedúci katedry cirkevných dejín Rímskokatolíckej Cyrilo-metodskej bohosloveckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Jozef Haľko.

Okupanti obsadili Lurdskú jaskyňu z viacerých dôvodov, tvrdí cirkevný historik Haľko. Je na strategickom vyvýšenom mieste, bola v blízkosti budovy Ústredného výboru Komunistickej strany Slovenska na Hlbokej ulici a v jaskyni je vodný zdroj. A práve pred ÚV KSS bola 21. augusta pokojná manifestácia občanov, ktorú prerušili výstrely zo sovietskeho obrneného transportéra.

V súvislosti s pitnou vodou v jaskyni Haľko uviedol, že Sovieti neverili, že voda nie je otrávená. Najprv sa musel z nej napiť na skúšku farár Szigety, až potom vojaci čerpali vodu zo studne.

O troch tabuľkách v ruskej azbuke Haľko povedal, že na jednej je súkromná modlitba v silne rusizovanej cirkevnej staroslovančine. Archaické znaky azbuky, ktoré sa nepoužívali po roku 1917, naznačujú, že jej pôvodcami boli ruskí emigranti. Ďalšie dve tabuľky podpísala jedna osoba - Mária Alexandra. Na jednej z týchto dvoch tabuliek je obľúbená mariánska modlitba ruského spisovateľa Fiodora Michajlovča Dostojevského.

Okupačná armáda strieľala v Bratislave na vežu kostola pri súčasnej Fakultnej nemocnici s poliklinikou Milosrdní bratia na Námestí Slovenského národného povstania. "Stopy po streľbe ostali na veži až do jej opravy. Streľba na vežu vtedajšieho farára šokovala," povedal Haľko.

Cirkev zareagovala na obsadenie vtedajšieho Československa, konštatoval cirkevný historik Haľko. Trnavský biskup Ambróz Lazík napísal do mimoriadneho vydania Katolíckych novín, že všetci sú podrobení veľkej skúške vernosti zásadám náboženstva a občianskej spoľahlivosti. Zároveň vyjadril smútok nad stratami ľudských životov počas okupácie.

(tasr)
Páčil sa vám článok?