Bratislavu sa pokúšali dobyť napoleonské vojská

1.7.2007
0
Páčil sa vám článok?

Ohlušujúci rachot diel, pach síry, štipľavý dym a krik vojakov sprevádzal sobotné dobýjanie Bratislavy napoleonskými vojskami na pravom brehu Dunaja.

Významný kúsok histórie z obliehania Bratislavy v roku 1809 si dnes v Sade Janka Kráľa v Petržalke pripomenulo v dobových mundúroch vojakov francúzskej a rakúskej armády vyše dvesto fanúšikov vojenskej histórie. Rekonštrukcia bojov zaujala aj stovky zvedavcov nielen z Bratislavy.

"Usporiadali sme to tu preto, aby sme ukázali, že aj k Bratislave sa viaže významná história, a to nielen korunovačná, ale aj vojenská. Špekulácie o tom, či Napoleon bol alebo nebol v Petržalke, sú predmetom diskusie historikov, ale isté je, že tu boli napoleonské vojská. O dva roky to bude už dvesto rokov, ako sa odohrala táto bitka. Pri tomto okrúhlom výročí chceme bitku usporiadať v ešte väčšom rozsahu," povedal starosta Petržalky Milan Ftáčnik.

Obliehanie Bratislavy bolo súčasťou rozsiahlych vojenských operácií v rakúsko-francúzskej vojne z roku 1809. Napoleonovi sa vtedy 21. a 22. mája v bitke pri Asterne, ktorý je dnes súčasťou Viedne, nepodarilo prebojovať na ľavý breh Dunaja. Bola to prvá porážka v jeho kariére. Po tomto neúspechu vydal Napoleon rozkaz prebiť sa na ľavý breh Dunaja pri Bratislave. Od 1. júna sa o to pokúšal zbor maršala Davouta s 22-tisíc mužmi, neskôr aj vojská Napoleonovho nevlastného syna, talianskeho miestokráľa Eugena Beauharnaisa.

Rakúske cisárske jednotky vybudovali na pravom brehu Dunaja opevnené predmostie na mieste dnešného Sadu Janka Kráľa v Petržalke. Francúzom sa však predmostie dobyť nepodarilo ani po krvavých útokoch. Vypomstili sa zúrivým ostreľovaním mesta, zlomiť odpor protivníka však nedokázali.

Obrana Bratislavy odolala a otvorila obliehateľom brány až 14. júla na základe prímeria po stratených bitkách Rakúšanov pri Wagrame a Znojme. Boje Bratislavu ťažko postihli. Petržalka vyhorela, v samotnom meste pri ostreľovaní delami ľahlo popolom 143 domov. Zahynuli stovky ľudí a materiálne škody presiahli milión zlatých.

Delostrelecké útoky Francúzov dodnes pripomínajú delové gule v múroch niekoľkých bratislavských domoch.

(tasr)

Páčil sa vám článok?