Každé štvrté dieťa je v škole šikanované

24.5.2007
0
Páčil sa vám článok?

Projekt Stop šikanovaniu v školách, ktorý sa z iniciatívy Mestského detského parlamentu začal v máji a podporilo aj hlavné mesto, pokračuje. V uplynulých dňoch bolo v prostriedkoch MHD vyvesených 800 plagátov.

Sugestívny slogan „Aj vy posielate každé ráno svoje dieťa do pekla?“ má upozorniť najmä rodičov na riziká, ktoré hrozia ich školopovinným deťom aj v bratislavských školách. Šikanovanie totiž môže spraviť dieťaťu zo školy peklo. „Neriskujte, že ho poznačí na celý život. Všímajte si ho a hovorte s ním o tom, čo ho trápi.“

Informačná kampaň je zameraná najmä na rodičov, ale aj na učiteľov a celú verejnosť. Jej cieľom je upozorniť všetkých zainteresovaných, aby pred týmto javom nezatvárali oči.

Projekt ozrejmuje príčiny šikanovania, medzi ktoré patria osobnostné dispozície, dôsledky rodinnej výchovy, snaha o získanie dominantného postavenia v skupine, ale napríklad aj určitá miera podpory zo strany učiteľov a spolužiakov. Ďalšou z príčin môže byť aj školský stres a vzorce agresívneho správania.

Podľa výsledkov prieskumu Ústavu informácií a prognóz školstva je v slovenských školách šikanovaním ohrozených 24 percent detí, teda každé štvrté dieťa. Podľa výskumov UNICEF až 40 percent detí uvádza, že do školy chodia preto, že musia. Kľúčovou úlohou je preto podľa autorov projektu vytvoriť v škole takú atmosféru, aby do nej deti chodili rady.

Najmiernejšou, ale podceňovanou podobou šikanovania je jeho slovná forma. Môže sa začínať posmešnou prezývkou, pokračovať ponižovaním, opakovanou kritikou dieťaťa, bezdôvodnými príkazmi, stálym panovačným tónom, či vysmievaním sa aj z rodičov spolužiaka. Obeť môžu nútiť k tomu, aby iných oslovovala pane. Pokročilejšou formou je nútenie k posluhovaniu, branie vecí, desiatej, vyžadovanie peňazí, ktoré si potom kvôli tomu pýta od rodičov.

Novšou formou šikanovania je posluhovanie detí so slabším ekonomickým zázemím tak, že ich šikanujúci posiela do obchodu nakupovať rôzne veci. Inokedy ide o nútenie, aby dieťa spievalo, tancovalo, obnažovalo sa na skrytom mieste, napríklad na WC. Fyzická agresivita sa prejavuje naháňaním obete, ranami, ťahaním za vlasy a hlavu, bitím, kopaním, mučením či zamykaním do skrine a podobne. Škola býva prvým prostredím, kde môžu agresori upútať na seba pozornosť svojimi sklonmi k asociálnemu správaniu voči rovesníkom.

Projekt prináša aj návody, ako riešiť situácie šikanovania. Odborníci radia, aby si zainteresovaní najskôr overili informácie z čo najväčšieho množstva zdrojov a nepostupovali unáhlene. Optimálne je prizvať si na pomoc psychológa a výchovného poradcu. Potom je potrebný diskrétny rozhovor so žiakom, ktorý je obeťou šikanovania a uistiť ho, že nebude podniknuté nič bez jeho vedomia a súhlasu.

(rob)
Páčil sa vám článok?