Konzílium odborníkov navrhlo predĺžiť lockdown a sprísniť kontroly zákazu vychádzania

5.12.2021
0

Zdroj: TASR - Dano Veselský

Páčil sa vám článok?

Epidemická situácia sa na Slovensku 10 dní od zavedenia lockdownu viditeľne nezlepšila. Konzílium odborníkov preto odporúča vláde predĺžiť lockdown o ďalších 7 dní, teda do 16. decembra 2021. Informovala nás o tom hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

"Práve zlepšenie situácie s poklesom nových prípadov bolo podmienkou pre postupné uvoľňovanie opatrení pre osoby, ktoré sú plne zaočkované proti ochoreniu COVID-19, alebo toto ochorenie v posledných 180 dňoch prekonali. Konzílium zároveň odporúča zvýšiť intenzitu kontrol zákazu vychádzania a dodržiavania práce na home office," prblížila hovorkyňa.

Odborníci (na snímke zľava členovia konzília odborníkov Alena Koščálová, Elena Prokopová, Matej Mišík a Zuzana Krištúfková) navrhli aj nové opatrenie, ktorým je zavedenie režimu OTP vo vlakoch a na diaľkových autobusových linkách.

Zníženie mobility je podľa Konzília odborníkov najúčinnejším krátkodobým nástrojom na spomalenie šírenia ochorenia COVID-19.

Nemocnice príjmu denne 375 pacientov s ochorením COVID-19, čo je o 25 pacientov viac, než bol denný priemer pred týždňom. Výrazne už rastú príjmy pacientov aj do nemocníc v Trenčianskom, Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji.

"Dobrou správou je, že rastie záujem o prvú dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19. V 46. týždni ich bolo podaných viac ako 50-tisíc, 3. dávku dostalo ďalších 95-tisíc ľudí (spolu už 478 945 osôb). Zaočkovanosť dospelej populácie aspoň prvou dávkou vakcíny už dosiahla 58%. Práve očkovanie je najúčinnejšou ochranou pred ťažkým priebehom ochorenia COVID-19. V novembri bolo totiž do nemocníc prijatých 10 300 pacientov, z toho až 8 400 nezaočkovaných," dodala Eliášová.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?