VYSKÚŠALI SME: Online kalkulačka vám vypočíta termín očkovania proti Covid

7.4.2021

Zdroj: Barbora Jančárová/Staré Mesto

Páčil sa vám článok?

Zaujíma vás, kedy sa dostanete na očkovanie proti Covid-19? Poľský startup Omni Calculator vytvoril kalkulačku aj pre Slovákov, ktorá odhadne váš termín na základe kritérií určených naším ministerstvom zdravotníctva, ako aj priemerného tempa očkovania na Slovensku. Vyskúšali sme, ako funguje.

Hoci kalkulačka poľských vývojárov vyratúva „iba“ pravdepodobný termín očkovania - napokon, veľa bude závisieť aj od dodávok vakcín - pomôže vám zorientovať sa v tom, kedy by vás teoreticky mohli zaočkovať. Pracuje totiž s relevantnými údajmi Národného centra zdravotníckych informácií, ktoré priebežne aktualizuje, ako aj s kritériami poradia pri očkovaní, ktoré zverejnilo Ministerstvo zdravotníctva SR. Mimochodom, podobné kalkulačky urobili Poliaci pre 36 rôznych štátov vrátane Česka a Nemecka a hodnotenia vraj majú pozitívne.

„Naša kalkulačka, ktorú sme pripravili v rámci projektu Omni Calculator, zohľadňuje vek a iné údaje, ktoré sú relevantné podľa Vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR z 5. marca 2021, a na ich základe ukazuje minimálny a maximálny počet ľudí v rade pred vami. Ukazuje tiež termín, v ktorom najpravdepodobnejšie dostanete vakcínu, a dokonca aj porovnáva vládou predpokladané tempo očkovania so skutočným postupom,“ spresnil Michal Wirchniańsky, ktorý prehľadne spracoval dáta spolu s doktorandkou na Varšavskej zdravotníckej univerzite Dominikou Miszewskou. Takto napríklad vypočítal, že jeho 36-ročný kolega zo Slovenska má v rade pred sebou minimálne 549 515 ľudí. „Podľa vládnych predpokladov to znamená, že pri optimistickom variante by mal dostať prvú dávku 16. júna 2021,“ doplnil Michal Wirchniańsky.

My sme do online kalkulačky zadali záujemcov o vakcínu v okrúhlom veku 20, 30, 40, 50 a 60 rokov. Na všetky ďalšie otázky okrem veku sme odpovedali slovom „nie“ (teda že nie som tehotná, nie som zdravotnícky pracovník, neposkytujem duchovnú službu, nie som pracovník MOM-ky... atď.). Pravdepodobný termín očkovania vyšiel takto:

* 20-ročný: prvá dávka vakcíny medzi 16. júlom a 27. augustom, druhá dávka medzi 13. augustom a 24. septembrom (Pfizer BionTech a Moderna)

* 30-ročný: prvá dávka vakcíny medzi 23. júnom a 16. júlom, druhá dávka medzi 21. júlom a 13. augustom (Pfizer BionTech a Moderna)  

* 40-ročný: prvá dávka vakcíny medzi 4. májom a 30. májom, druhá dávka medzi 1. júnom a 27. júnom (Pfizer BionTech a Moderna)

* 50-ročný: prvá dávka vakcíny medzi 7. aprílom a 12. aprílom, druhá dávka medzi 5. májom a 10. májom (Pfizer BionTech a Moderna)  alebo medzi 14. júnom a 19. júnom

* 60-ročný: väčšina ľudí v tejto fáze už mala dostať prvú dávku vakcíny, ak ste ju nedostali, malo by sa tak stať onedlho.

V prípade druhej dávky vakcíny uvádza kalkulačka dva termíny, my sme vybrali ten najbližší.

Zdroj: BN

​Takéto termíny očkovania vyšli "nášmu" záujemcovi vo veku 40 rokov.

Chcete si aj vy vypočítať, kedy by mohol prísť na vás rad?  Online kalkulačka je voľne dostupná na Omni Calculator, nájdete ju na tomto linku: Kalkulačka radu na vakcínu pre Slovenskú republiku (omnicalculator.com) Okrem pravdepodobného termínu očkovania sa dozviete odhadovaný minimálny a maximálny počet ľudí, ktorí sú v rade pred vami, ale aj fázu, v ktorej ste zaradení.

(ac)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie