Župan Juraj Droba o očkovaní: Ktoré nedostatky v systéme celý proces zdržujú?

6.4.2021

Zdroj: koláž abn - J.D. a BSK

Páčil sa vám článok?

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba počas veľkonočných sviatkov na sociálnej sieti zverejnil status, ktorému dal názov "Očkovacie centrum má očkovať. Bodka." Zaoberá sa v ňom nedostatkami v rezervačnom systéme na očkovanie, ktoré podľa neho spôsobujú trestuhodné zdržanie vakcinácie v Bratislavskom kraji.

"Odkedy sme spustili vlastné Veľkokapacitné očkovacie centrum, objavujú sa stále nové problémy súvisiace s prihlasovaním cez štátny rezervačný systém. Spustenie čakárne niektoré síce vyriešilo, ale iné prinieslo. Napríklad stovky ľudí, ktorí sa tento víkend zaregistrovali a dostali termín, aj keď na nich ešte neprišiel rad. Mnohí z nich v dobrej viere, že idú ako náhradníci na poslednú chvíľu. Namiesto pacientov s ministerstvom určeným vekom či diagnózou nám tak pred centrom stáli zástupy mladých a zdravých ľudí. Museli sme ich poslať domov. Vakcíny však mali pripravené a celý náš tím sa išiel zblázniť, aby za nich zohnal náhradníkov – samozrejme takých, ktorí ten vek alebo diagnózu majú. Lekári zatiaľ čakali, rovnako aj striekačky," napísal na svoj oficiálny FB profil predseda BSK Juraj Droba.

"Prax ukazuje, že očkovacie centrá by nemali mať povinnosť kontrolovať nárok na vakcínu očkovancov. Administrátori by nemali dlhé minúty skúmať pracovné zmluvy či dokonca dodávateľsko-odberateľské vzťahy. Nechceme ľudí hromadne posielať domov. Chceme očkovať. Systém má viacero nedostatkov, ktoré nás trestuhodne zdržujú. Dajte ho do kompetencie župám a verte mi, že Slovensko bude zaočkované oveľa rýchlejšie," napísal vo svojej výzve bratislavský župan.

(ars)

Páčil sa vám článok?