Z ktorých krajín vozia dovolenkári Covid na Slovensko? Zverejnili presné čísla

8.3.2021
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Chodiť na exotické dovolenky v týchto časoch odborníci rozhodne neodporúčajú. Zvyšujete tým totiž riziko, že na Slovensko priveziete mutáciu ochorenia Covid-19, proti ktorej nemusí infikovaným pomôcť ani očkovanie. Už dnes máme napríklad potvrdených sedem prípadov tzv. juhoafrickej mutácie koronavírusu.

Údaje o tom, koľko dovolenkárov priviezlo na Slovensko koronavírus, zverejnilo ministerstvo zdravotníctva. "Za mesiace február a marec (do 5.3. 2021) bolo na Slovensko importovaných 35 SARS CoV2 pozitívnych prípadov z týchto dovolenkových destinácií: Egypt 16, Tanzánia 9, Maldivy 6, Kolumbia 1, Spojené arabské emiráty 1, Saudská Arábia 1, Alžírsko 1. (zdroj: EPIS). Počet osôb, ktorí sa infikujú na dovolenkách, stále rastie, čím sa zvyšuje riziko zavlečenia nových nebezpečných mutácií na Slovensko," informovala ministerstvo.

Navrátilci z exotických destinácii majú povinnosť zaregistrovať sa najneskôr bezprostredne pri vstupe na Slovensko v aplikácii „eHranica“ (https://korona.gov.sk/ehranica), zostať 14 dní po príchode v karanténe a najskôr ôsmy deň sa dať otestovať PCR testom.

"Osoby vstupujúce na Slovensko leteckou dopravou sú zároveň povinné vyplniť elektronický formulár na vyhľadanie cestujúceho v súvislosti s ochranou verejného zdravia, ktorý je zverejnený na: https://www.mindop.sk/covid/," pripomína ministerstvo.

Pokiaľ ide o juhoafrickú mutáciu, zatiaľ s ňou boli v Bratislave identifikovaní traja ľudia. Dvaja muži pricestovali z Ukrajiny, žena sa nakazila na Slovensku. V okrese Stará Ľubovňa vyšla pozitívna vzorka na túto mutáciu vírusu mužovi, ktorý sa vrátil z Nemecka, v okrese Dolný Kubín boli pozitívni muž a žena, ktorí necestovali. Z Banskobystrického okresu vyšli pozitívne vzorky 23-ročnej žene, ktorá pricestovala zo Zanzibaru.

(ms, foto je archívne)

Páčil sa vám článok?