Znepokojujúce COVID štatistiky: Počet hospitalizovaných už prekročil číslo 2000

8.12.2020

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Počet hospitalizácií ľudí s ochorením COVID-19 rastie. Slovenské nemocnice hlásia 2048 hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň.

Za týždeň, od 1. decembra, tak vzrástol počet infikovaných, ktorí si vyžadujú hospitalizáciu o 212 pacientov. "Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je 133 pacientov, o 21 pacientov viac ako minulý týždeň, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 137 osôb, čo je o 14 pacientov viac ako 1. decembra," upozornila na aktuálnu situáciu súvisiacu so šírením ochorenia COVID-19 hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Ministerstvo zdravotníctva vyzýva verejnosť, aby dôsledne dodržiavala základné opatrenia R-O-R nosenie rúška, dodržiavanie odstupu a hygienu rúk.

Počet hospitalizácií ľudí s ochorením COVID-19 však mierne rastie. Nemocnice podľa slov Eliášovej spolupracujú a nápor pacientov zatiaľ zvládajú a ministerstvo zdravotníctva deklaruje, že situáciu dôsledne monitoruje, aktuálne informácie nájdete TU.

 Obsadenosť a kapacita lôžok na Slovensku je podľa vyjadrenia rezortu zdravotníctva pod kontrolou. "Na ministerstve zdravotníctva je zriadené tiež Krízové koordinačné centrum, ktoré denne koordinuje činnosti spojené s pandémiou – mobilné odberové miesta, monitoruje množstvo osobných ochranných pomôcok, spracúva hlásenia z nemocníc, eviduje množstvo potrebného a chýbajúceho personálu, spracúva hlásenia, reporty, telefonuje s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti," spresnila Eliášová.

Ministerstvo zdravotníctva pozorne sleduje situáciu aj z hľadiska personálu v nemocniciach. Aktuálne je v domácej izolácii viac ako 2200 zdravotníckych pracovníkov, väčšina z nich sa nakazila v „civilnom“ živote mimo pracoviska.

Tím na ministerstve zdravotníctva dlhodobo tvrdo pracuje na tom, aby pacient na Slovensku aj v náročnej dobe v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 dostal potrebnú zdravotnú starostlivosť. "Na dennej báze monitorujeme situáciu v nemocniciach, vyhodnocujeme ju a v predstihu prijímame potrebné opatrenia," dodalo na záver ministerstvo.

 

 (ts,nc)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie