Rútime sa do zlých čísel: Pribúdajú prípady v nemocniciach aj v DSS, primátor Vallo vyzýva k opatrnosti

8.12.2020
Primátor VAllo

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Plošné testovanie na začiatku novembra zaradilo Bratislavu medzi mestá s najnižšou mierou infikovaných obyvateľov. Dnes to už však neplatí. V posledných dňoch čísla novonakazených, ale aj hospitalizovaných jednoznačne ukazujú, že aj v Bratislave sa situácia zhoršuje. 

 Primátor Vallo na dnešnom tlačovom brífingu upozornil, že vysoký nápor nových pacientov pociťujú nielen nemocnice, ale aj zariadenia pre seniorov, ktorých zriaďovateľom je mesto. „Napriek tomu, že zamestnancov testujeme nad rámec nariadení vlády a to každý týždeň, napriek tomu, že testujeme aj klientov a dodržiavame najvyššie hygienické a bezpečnostné opatrenia, v posledných dňoch sa aj v našich zariadeniach vyskytli pozitívne prípady covidu,“ povedal primátor Vallo. Ako spresnila Táňa Sedláková, ktorá je poverená zastupovaním riaditeľa Sekcie sociálnych vecí, momentálne najviac zasiahnutým zariadením DSS je Domov tretieho veku, kde zo 248 klientov je aktuálne 76 infikovaných a viac ako je 10 infikovaných zamestnacov. Priebeh ochorenia je väčšinou mierny a ľahký, s tým, že majú k dispozícii intervenčné tímy a psychológov.

Vzhľadom na stúpajúce čísla nakazených v Bratislave preto primátor vyzýva ľudí na to, aby boli pred sviatkami, aj počas nich, zvlášť opatrní. Aby odložili na čas kontakty s ľuďmi, ktoré nie sú v týchto dňoch nevyhnutné a aby sa pred plánovanými väčšími pracovnými, rodinnými, či priateľskými stretnutiami dali otestovať antigénovými testami. V Bratislave už fungujú mobilné odberové miesta a podľa prísľubu ministra zdravotníctva by mali pribudnúť ďalšie. "To, čo môžeme pre bezpečnosť svojich najbližších spraviť je, ak sa dáme otestovať aj krátko pred Vianocami," povedal Vallo.

“Pred tromi týždňami, sme upozornili, že situácia v zdravotníctve v Bratislavskom kraji je mimoriadne vážna. Žiaľ, ukázalo sa, že sme mali správne dáta a vývoj sme predvídali správne. V kraji je aktuálne najvyšší počet hospitalizovaných pacientov od vypuknutia pandémie. Teraz musíme spojiť všetky sily, aby sme odvrátili hroziaci kolaps,” doplnil predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

Incidencia, teda priemerný denný prírastok na 100 000 obyvateľov za posledný týždeň stúpol zo 174 na 241 nových prípadov. Reprodukčné číslo v našom metropolitnom regióne je momentálne na hodnote 1.2 - 1.3. Toto sú alarmujúce čísla. Miera rastu epidemickej krivky sa pohybuje na 6 - 7.5% denne, čo je ekvivalentom zdvojnásobenia pozitívnych prípadov každých 1 - 2 týždňov.

Primátor na otázku k preplneným trhom na Hviezdoslavovom námestí podotkol, že oni ako mesto neorganizujú žiaden iný trh, ako náhradu vianočných trhov, ale čiastočnú náhradu Vianoc ľuďom ponúkli a prešli do online priestoru. „Robíme Vianoce v Bratislave, robíme štvrtky a nedele v Klariskách online, máme kopec kultúrneho programu, ktorý sa dá zažiť online,“ povedal Vallo. „Neviem nájsť logické vysvetlenie, prečo sa to deje, neviem prečo nejaký krátkodobý zisk upredňostňujeme pred zdravím,“ vysvetlil Vallo k organizovaniu vianočných street foodov na Hviezdoslavovom námestí s tým, že keby je to v jeho kompetencii, tak takúto akciu určite nepovolí.

Podotkol, že vyzvali Starú tržnicu, kde prebieha lokálny vianočný trh, aby navýšila presonál na kontrolu dodržiavania opatrení.  "Všade tam, kde to je v našich silách, sme vyzvali na sprísnenie režimu. Pretestovaní budú všetci predajcovia v stánkoch. V priestore pred Tržnicou bude zrušený gastro stánok, kde sa na námestí zvykli vo väčších skupinách zoskupovať ľudia," vysvetlil primátor s tým, že rovnako na vianočných trhoch na Tyršáku ich organizátor posilní bezpečnostnú službu, ktorá bude ľudí častejšie upozorňovať na dodržiavanie pravidiel správnych odstupov či dezinfekcie

Primátor dodal, že Bratislava zvládla prvú vlnu pandémie aj vďaka disciplinovanosti jej obyvateľov. Aj teraz deklaruje, že jediná cesta, ako zvládnuť zhoršujúcu sa situáciu a stúpajúci počet nakazených v tomto období, je opäť disciplinovanosť ľudí - obmedzenie spoločenských kontaktov na nevyhnutné minimum.  Vyzýva preto ovyateľov mesta, aby boli obozretní, aby sa vyhli preplneným priestorom, či už nákupným centrám alebo rôznym vianočným trhom. 

"V aktuálnej situácii spravme všetko preto, aby sme v našich rodinách odvrátili nebezpečenstvo šírenia vírusu. A to sa nám znovu podarí iba disciplínou a zodpovedným správaním sa voči sebe, svojim blízkym a svojmu okoliu," dodal na záver primátor Bratislavy.

 (ts,nc)

Páčil sa vám článok?