Na Slovensku sa už o dva týždne chystá plošné pretestovanie obyvateľov na COVID-19

17.10.2020

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Na Slovensku sa chystá plošné pretestovanie obyvateľov krajiny v súvislosti s ochorením COVID-19. V sobotu to počas tlačovej konferencie uviedol predseda vlády Igor Matovič (OĽANO). Zatiaľ nie je jasné, či testovanie bude povinné alebo dobrovoľné.

Pretestovanie Slovákov by malo prebiehať takým istým systémom ako pri voľbách. V približne 5997 volebných okrskoch sa vytvoria odberné miesta. V každom bude asi sedem ľudí, a to policajti, príslušník ozbrojených síl, miestnej štátnej správy a zdravotníci, vysvetlil premiér. Ľudia by mali na odberné miesto prísť s občianskym preukazom.

Ľudia by mali byť otestovaní podľa Matoviča počas dvoch víkendov. Matovič tvrdí, že testovať by sa malo v časových rozvrhoch podľa abecedného poradia obyvateľov. Malo by sa tak predísť zhromažďovaniu sa ľudí na jednom mieste. "Testovanie bude bezplatné," dodal. Zatiaľ nevedel povedať, či bude povinné alebo dobrovoľné.
Testovať sa bude pomocou antigénových testov, ktoré štátne hmotné rezervy objednali v objeme 13 miliónov kusov. Antigénové testy zachytia infekčných ľudí, podotkol predseda vlády.

"Pri celoplošnom testovaní môžeme identifikovať všetkých tých, ktorí šíria vírus a my o nich nevieme," vysvetlil premiér Igor Matovič na dnešnej tlačovej besede. Celoplošné testovanie plánuje vláda uskutočniť počas "dušičkového" víkendu 31. októbra až 1. novembra. Zúčastniť by sa na ňom mali všetci obyvatelia SR nad 10 rokov, ako aj občania iných krajín, ktorí sa v tom čase budú na našom území nachádzať. Predseda vlády nevedel ešte odpovedať na otázku či bude testovanie pre verejnosť povinné alebo zostane len v rovine odporúčania. Má predstavu, že by sa ho mohlo zúčastniť aspoň 80 percent ľudí. Matovič to považuje za posledný možný spôsob ako ochrániť krajinu pred úplným uzatvorením. "Nechcem zažiť to, že nám začnú zomierať lekári a zdravotné sestry," povedal premiér. Ak by sa celoplošné testovanie u nás nepodarilo uskutočniť alebo by musel od neho upustiť, tak je dokonca ochotný ponúknuť aj svoju demisiu. "Je to posledná možnosť ako ukradnúť Slovensko hrobárovi z lopaty," dodal v závere tlačovej konferencie.

Premiérov zámer podporil na sociálnej sieti aj predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík: "Testy sú kúpené, na Dušičky pretestujeme všetkých obyvateľov a budeme vedieť, kto je a kto nie je nakazený. Potom je to na zodpovednosti infikovaných, aby dodržali karanténu. Prosím veľmi pekne všetkých, aby sa testovania zúčastnili. P.S.: test je antigénový, štát stojí 4€ (testovanie bude zadarmo), výsledok je do 20 minút a testovať sa bude vo volebných miestnostiach."

Na návrh Igora Matoviča už reagovala strana HLAS - Sociálna demokracia, ktorá si chce počkať na vysvetlenie, čo presne má toto testovanie priniesť a za akých podmienok pre ľudí sa má uskutočniť. "Pri obrovskom amaterizme tejto vlády v zdravotnej, ekonomickej i sociálnej oblasti máme oprávnené pochybnosti, či ho dokáže vláda pripraviť tak, aby prinieslo zmysluplné výsledky a aby zároveň nenapomohlo ďalšiemu šíreniu vírusu. Opäť pripomíname, že keby si vláda a jej predseda plnili svoje povinnosti v boji proti pandémii, Slovensko by vôbec nemuselo byť v súčasnej situácii a pristupovať k takýmto experimentom,"  uvádza sa v stanovisku, ktoré médiám poskytla hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková. 

(TASR, ars)

Páčil sa vám článok?