Poznáme zoznam sprísnených opatrení: Zhromaždenie do 6 osôb, jedlo so sebou či zatvorenie fitnesscentier

11.10.2020

Zdroj: TASR – Jakub Kotian

Páčil sa vám článok?

Krízový štáb na svojom rokovaní prijal nové sprísnené opatrenia.

Ako uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí, medzi nami a Českom je rozdiel približne 2 týždne, ak podľa neho neprijmeme nové razantné opatrenia, naša krivka má veľmi podobný priebeh ako česká krivka a bude u nás rásť tak ako tam. Krajčí oznámil, že Slovensko sa vydalo českou cestou a poukázal na to, že reprodukčné číslo je už rovnaké ako v ČR. Prijaté opatrenia preto budú musieť byť účinné natoľko, aby sa situácia zvrátila. 

Krízový štáb preto prijal po rokovaní nové prísne opatrenia, ktoré na brífingu predstavil minister Marek Krajčí. Opatrenia začnú platiť od štvrtka 15. októbra okrem stredných škôl, tie prechádzajú na diaľkové štúdium už od zajtra.

1. Rúško bude povinné aj v exteréri
2. Zákaz hromadných podujatí
3. Zákaz zhromažďovania osôb do 6 ľudí
4. Jedlo len zabalené a so sebou alebo v exteriéri (reštaurácie, aj kaviarne zostávajú otvorené, konzumovať jedlo vnútri je však zakázané)
5. Uzavretie fitnes, plavární, welness, kúpalísk, akvaparkov a sauny
6. Stredné školy prechádzajú na dištančné štúdium 
7. Obchody a nákupné centrá 1 osoba na 15 metrov štvorcových
8. Vyhradené hodiny potravín a drogérie pre seniorov nad 65 rokov od 9.00 do 11.00 hod.

 "Reštaurácie, kaviarne a bary zostávajú naďalej otvorené, ale jedlá a nápoje môžu servírovať len v exteriéri alebo si ich zobrať so sebou," spresnil Krajčí. Rovnaký režim platí aj pre bary, v interiéri si zákazníci zložiť rúško nemôžu, kúpiť si drink a kávu si môžu a zobrať si ju sebou či vypiť na terase.

Ako má fungovať školstvo, uvádzame tu:

Od 13.10. platí zákaz zhromažďovania sa nad 6 ľudí. "V rámci zákazu hromadných podujatí sa toto opatrenie bude týkať aj svadieb, osláv či omší," povedal Matovič. Päť najvyšších športových líg dostalo výnimku na hromadné podujatia a budú sa naďalej hrať. Ide o futbalovú, hokejovú, volejbalovú, hádzanársku a basketbalovú ligu. Budú bez divákov a hráči budú pravidelne testovaní.

"Čaká ma cez týždeň stretnutie s biskupmi ohľadne Dušičiek," spresnil Matovič. Chce, aby si cestovanie ľudia odložili až na vtedy, keď budeme v príjemnejšej epidemiologickej situácii.

Za nedodržiavanie opatrení budú podľa slov ministra vnútra Mikulca udeľované blokové pokuty. Taktiež povedal, že hraničný režim zostáva nezmenený. Podľa Matoviča sa nebude nič meniť ani na česko-slovenskej hranici. "Opatrenia sú nastavené tak, aby ľudia chodili do práce, do škôl a škôlok, stredoškoláci a vysokoškoláci, aby sa vzdelávali dištančne," dodal Krajčí.

Matovič povedal, že, ak sa nám situáciu nepodarí zvrátiť, čaká nás rovnaká cesta lockdownu, podobná ako bola v Izreali či v talianskom Bergame, kde ľudia 6, 7 či 10 týždňov nesmeli vyjsť z domu. "Je to posledná záchranná brzda," povedal Matovič. Povedal, že v nemocnici je s ochorením COVID-19 na umelej pľúcnej ventilácii 48-ročný lekár, ktorý sa staral o pacientov.

"Opatrenia budú platiť dovtedy, kým sa hodnota kĺzavého 7-dňového mediánu nezníži pod 500," povedal premiér Matovič. Dnes je kĺzavý medián na hodnote 1037.

(nc)

Páčil sa vám článok?