Prvé sprísnené "školské" opatrenia: Stredné školy sa zatvárajú, učiť sa bude diaľkovo, rúška už aj na 1.stupni ZŠ

11.10.2020

Zdroj: TASR – Jakub Kotian

Páčil sa vám článok?

O opatreniach, ktoré prijali na ústrednom krízovom štábe, informoval šéf rezortu školstva Branislav Gröhling. Stredné školy od pondelka prechádzajú na dištančné vzdelávanie až do odvolania. Materské a základné školy budú od pondelka fungovať v bežnom režime.

"Stredné školy od zajtrajšieho dňa prechádzajú na dištančné vzdelávanie až do odvolania," informoval dnes po rokovaní ústredného krízového štábu minister školstva Branislav Gröhling s tým, že požiadal učiteľov stredných škôl, aby kontaktovali študentov ešte dnes, aby sa pripravili na dištančnú formu výučby a zdôraznil potrebu, aby prebehlo čo najkvalitnejšie aj v rámci prechodu na online štúdium.

Zároveň vyzval stredoškolských študentov, aby necestovali do škôl a ostali doma. Nejde podľa neho o opatrenia na pár dní či týždňov, ale do odvolania. Môže to trvať aj dlhšie ako niekoľko týždňov. 

Ako ďalej informoval, rúška budú od zajtra pondelka 12.10 povinné aj na 1. stupni základých škôl, doteraz boli len odporúčané. Minister školstva oznámil, že deti do troch rokov nemusia nosiť rúška. "Čo sa týka materských škôl, veľmi dôrazne odporúčame, aby deti nosili rúška, pre učiteľky sú rúška povinné," povedal minister.

Materské školy budú fungovať v normálnom režime. Školy na prvom a druhom stupni sa pokračuje v normálnom režime, výučba pokračuje s opatreniami, ktoré boli zavedené. Po vyučovaní na základných školách sa zakážu organizovať aktivity. Rušia sa aj lyžiarske či plavecké kurzy. "Budeme minimalizovať krúžkové činnosti škôl," doplnil Gröhling. Zakázané budú aj všetky mimoškolské aktivity,  aktivity centier voľného času a skupinová výučba základých umeleckých škôl. Hodina jeden žiak a učiteľ sa teda možno zachová (napríklad hodina klavíra v ZUŠ). 

O športoviskách prebieha diskusia na krízovom štábe, štátny tajomník Ivan Husár bude informovať o podorobnostiach.

(nc)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie