Premiér Matovič na tlačovke pritvrdil: "Nejaký zasran na ulici si povie, že COVID-19 je nejaká chrípôčka, soplík, výmysel židojašterov či iluminátov z Ameriky"

25.9.2020

Zdroj: TASR - Pavol Zachar

Páčil sa vám článok?

Na dnešnej tlačovke pandemickej komisie sa premiér Igor Matovič emotívne rozohnil a padol aj vulgarizmus.

Na zasadnutí pandemickej komisie bol dnes prítomný aj premiér Igor Matovič. Povedal, že jeho výrok "nepokazme si to" sa už zmenilo na "pokazili sme si to. "Vzhľadom na to, že som sa sklamal v tom, keď som pred 2 týždňami bojoval za väčšie svadby, za väčšiu slobodu na kultúrnych a športových podujatiach, tak som si myslel, že si ju ľudia budú vážiť a uvedomia si, že sloboda bez zodpovednosti vedie k anarchii," povedal premiér s tým, že Slovensko sa k anarchii už dopracovalo. "Každý deň si prečítame 2-3 správy, o tom, že na tej či na onej svadbe zrazu pribudlo 5,10, 15 pozitívnych, " upozorňuje Matovič a dodáva, že ľudia nedokážu uniesť zodpovednosť a uvedomiť si, že keď chcú mať slobodu, musia rešpektovať pravidlá. Počas tlačovky ním lomcovali emócie. Podotkol, že nezodpovednosť ľudí, ktorí ignorujú to, že ide o smrtiaci vírus, vedie k tomu, že v najbližších dňoch opatrenia uberú zo slobody. "Keď si porovnáte nárast počtu prípadov za posledných sedem dní s predošlými siedmimi dňami, je to 79 %. Ak takto pôjdeme ďalej, o dva týždne bude denný priemer prípadov 800. Chceme takto dopadnúť?" pýta sa premiér.

Upozorňuje, že na nezodpovedné správanie doplácajú aj ľudia, ktorí zodpovední sú a rizikové skupiny. "Chceme dopadnúť ako Bergamo, kde keď ste zavolali a ste povedali, že máte nad 65 rokov, tak vám povedali, že máte zostať doma a kašľali na vás, lebo mali plné nemocnice? Byť v strese, že každá piata sestrička či lekár budú chorí a nemocnice nám budú kolabovať? pýta sa ďalej premiér. Hovorí o príklade Izraela, krajine, korá je počtom obyvateľov dvakrát väčšia ako naša a ich dennom prírastku 7000 nakazených.

"Približne tretina ľudí doslova, s prepáčením, s..ie, na pravidlá. A na toto majú doplácať poctiví ľudia, ktorí sú na životoch ohrození? Vidíme dramatický nárast počtu chorých ľudí nad 65 rokov, títo ľudia majú pravdepodobnosť 100-krát väčšiu, že zomrú ako nejaký z..ran na ulici, ktorý si povie, že COVID-19 je nejaká chrípôčka, soplík, výmysel židojašterov či iluminátov z Ameriky. To nedokážeme mať zodpovednosť voči babkám, dedkom či chorých ľudí? Ak máte, ľudia, Boha pri sebe, začnime sa správať zodpovedne," adresoval ľuďom tvrdé slová. Povedal, že aj on zlyhal na svadbe v lete, keď sa na nej zúčastnil bez rúška, ale vtedy podľa neho boli čísla infikovaných úplne iné. Premiér poznamenal, že plne stojí za rozhodnutím pandemickej komisie. "Nebudem viac bojovať za slobodu nezodpovedných ľudí," podotkol.

Premiér upozornil, že koronavírus je smrtiaci vírus a desaťkrát nebezpečnejší ako chrípka. Vyzýva preto naďalej ľudí, aby boli zodpovední a konšpirátorov, ktorí šídia nepravdivé informácie, aby s tým prestali. Spomenul známeho doktora Bukovského, aby nešíril hoaxy. "Nastal čas pán doktor Bukovský, blázon, aby ste prestali šíriť tieto konšpiračné bludy. Máte titul a prečítajte si Hippokratovu prísahu, vy idete proti tomu, čo ste sľúbili, nie ste hodný svojho titulu," povedal Matovič a dodal, že ani on si nezaslúži svoj titul, reagoval tak na kauzu okolo svojej diplomovky.

Matovič upozornil aj na to, že prijatie opatrení môže zmeniť krivku nárastu infikovaných až po dvoch týždňoch. Počet prípadov bude podľa neho rásť a dopad opatrení príde o 10 až 14 dní, možno až o tri či štyri týždne. Dôvodom, prečo musia podľa jeho slov opatrenia sprísniť, je aj to, že o dva týždne môže Slovensko dosiahnuť stav, že začne zlyhávať trasovanie chorých a nemocnice, pretože budú plné.

(nc)

Páčil sa vám článok?