Návrat k opatreniam? Pandemická komisia navrhuje úplný zákaz hromadných podujatí na státie či svadby do 30 ľudí

25.9.2020

Zdroj: Úrad vlády SR

Páčil sa vám článok?

V súvislosti s pandémiou COVID-19 dnes zasadala pandemická komisia. Hygienik Mikas avizoval už 19 červených okresov, návrhy opatrení pandemickej komisie bude v pondelok schvaľovať Ústredný krízový štáb.

Dnes poobede sa prezentovali závery 6 hodinového zasadnutia pandemickej komisie, premiér Matovič už doobeda avizoval sprísnenie protipandemických opatrení. Komisiu viedol hlavný hygienik Ján Mikas, ktorý informoval o zhoršujúcej sa situácii v celej Európe. Minister zdravotníctva Marek Krajčí na zasadnutí prítomný nebol, pretože je v domácej izolácii.

Na Slovensku aj po týždni naďalej rastie počet červených aj oranžových regiónov. Aktuálne je 19 okresov v takzvanej červenej fáze. Rovnaký počet je v oranžovej fáze. Ostatných 41 okresov sa nachádza v zelenej zóne. "Stúpajú nám pozitívne čísla aj vekovej skupiny nad 65, tu vidíme veľké riziko," upozornil Mikas. Podľa neho ľudia zabúdajú na opatrnosť a zodpovednosť. "Preto by som rád pripomenul dodržiavať 3 základné epidemiologické opatrenia a to rúško, sociálny odstup a ruky," podotkol hlavný hygienik.

Podľa aktuálnej situácie rastie priemerný počet pozitívnych prípadov za týždeň v priemere o 20% - 30%, teda za posledný týždeň je to v priemere 230 prípadov denne. "Narastá číslo incidencie, počet pozitívnych osôb na 100 tisíc obyvateľov za posledných 14 dní. K dnešnému dňu je incidencia 43,5. S narastajúcim počtom prípadov zákonite narastá aj vyťaženie regionálnych úradov verejného zdravotníctva (72%)," informoval Mikas. Rastie aj efektívne reprodukčné číslo, ktoré je 1,206 (pred týždňom to bolo 1,156).

Hlavný hygienik Mikas si myslí, že stále testujeme dostatočný počet ľudí, hoci Slovensko je v počte testov tretie najhoršie v Európe. Priemerný počet vykonaných testov za týždeň stúpa  (4400). Tvrdí, že problémom nie je počet testov, ale to, že ľudia prestali striktne dodržiavať opatrenia. „Na Slovensku zvládli ľudia v prvej vlne nosenie rúšok výborne, stále verím, že ich budú nosiť aj v druhej vlne, lebo ich chránia,“ hovorí Mikas. Premiér Matovič dodal, že Slovensko sa pokúsi byť lídrom v testovaní antigénovými testmi.

Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva

​Krivko denného počtu pozitívnych prípadov Covid-19 ide strmo hore

Hlavný hygienik dodal, že v pondelok budú zrejme ohlásené ďalšie opatrenia, ktorými komisia reaguje na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu. Podľa hygienika Mikasa by sa mali týkať aj nosenia rúšok na školách. Rozhodovať o tom bude ústredný krízový štáb. V súčasnosti sú podľa Mikasa najrizikovejšie rodinné oslavy, svadby či nočné diskotéky, zatiaľ čo v minulosti prevládali importy zo zahraničia.

Vysoko rizikové sú aj vysokoškolské internáty, upozornil prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška. Avizoval zmeny na semafore ministerstva školstva. „Diskutovali sme o tom, že každý internát musí mať vyhradené isté percento izolačných lôžok, že vysoká škola, ak chce a môže, by mala prejsť na tzv. dištančnú formu výučby a na internáte by mali skutočne zostávať len tí, ktorí tam zostať musia,“ načrtol. Riziková je aj mestská hromadná doprava. Poukázal predovšetkým na prítomnosť starších ľudí a preplnenosť dopravných prostriedkov.

Na zasadnutí pandemickej komisie bol dnes prítomný aj premiér Igor Matovič. Bližšie konkretizoval závery zasadnutia a to, že budú výrazné sprísnené opatrenia pre hromadné podujatia. Pre svadby by to znamenalo obmedzenie 30 ľudí a pre exteriérové podujatia so sedením maximálne 100 ľudí. Hromadné podujatia so státím budú zakázané úplne. Zatiaľ však ide len o návrh.

Pred dvoma týždňami premiér hovoril, že opatrenia, ktoré navrhla pandemická komisia, ľuďom nebudú dávať logiku a nebudú ich preto dodržiavať.  Vtedy povolil, aby bolo viac ľudí na svadbách aj na hromadných podujatiach. Komisia podľa neho "príliš tlačila na pílu". Po takmer dvoch týždňoch išiel premiér na zasadnutie pandemickej komisie s tým, že je potrebné prijať opatrenia.

Keďže Slovensko má už porovnateľné prírastky nových prípadov koronavírusu, premiér povedal, že ústredný krízový štáb musí zvážiť, či má zmysel, aby Rakúsko a Maďarsko boli zaradené na červený zoznam. 

Priznal, že pred pár týždňami na svadbe svojho kolegu zlyhal, keď nemal na sebe rúško. Podotkol, že vtedy ešte nebolo toľko nových prípadov.

Predseda vlády upozornil, že koronavírus je smrtiaci vírus a desaťkrát nebezpečnejší ako chrípka. Vyzýva preto naďalej ľudí, aby boli zodpovední a konšpirátorov, ktorí šídia nepravdivé informácie, aby s tým prestali. Vyzval známeho doktora Bukovského, aby nešíril hoaxy. "Nastal čas pán doktor Bukovský, blázon, aby ste prestali šíriť tieto konšpiračné bludy. Máte titul a prečítajte si Hippokratovu prísahu, vy idete proti tomu, čo ste sľúbili, nie ste hodný svojho titulu," povedal Matovič a dodal, že ani on si nezaslúži svoj titul, reagoval tak na kauzu okolo svojej diplomovky.

(nc)

Páčil sa vám článok?