Dusia vás rúška? Mladý vedec z projektu Vedátor zmeral, koľko vám uberajú kyslíka

25.9.2020
Samuel Kováčik Vedator

Zdroj: Instagram/Vedator_sk

Páčil sa vám článok?

V dobe protipandemických opatrení sa stretávame s tým, že ľudia nosiť rúška odmietajú, niektorí tvrdia, že sa im zle dýcha alebo ich prekrytie horných dýchacích ciet dusí. Samuel z projektu Vedátor situáciu vysvetlil s pomocou oximetra, ktorý meria nasýtenie krvi kyslíkom.

"Ako vidíte, aj napriek rúšku na tvári som blízko maximálnej hodnote, oveľa väčšie výkyvy som dosiahol napríklad pohybom alebo dlhým rozprávaním," hovorí Samuel.

Zdroj: Instagram/Vedator_sk

​Vysvetľuje, že hemoglobín má iné absorpčné vlastnosti pre červené a infračervené svetlo v závislosti od toho, či v ňom je kyslík alebo nie. Oximeter vyšle do prstu dva záblesky, červený a infračervený. Na opačnej strane zmeria, koľko z nich preniklo a z ich pomeru určí nasýtenosť kyslíkom. "Možno máte na športových či chytrých hodinkách zelené svetlo, ide o podobný princíp, len sa meria odraz svetla," vysvetľuje Samuel.

Prečo teda niektorí ľudia tvrdia, že ich rúška dusia? Podľa Samuela jednou z možností je panický záchvat – bojím sa predstavy, že sa dusím a tak začnem zrýchlene dýchať. "Druhá možnosť je, že si oxid uhličitý nesprávne asociujú s teplým a vlhkým vzduchom, ktorý vydychujú. Ďalšia možnosť je, že je to zámienka na nenosenie rúška, ktoré považujú za nepohodlné," dopĺňa Samuel.

Ako ďalej podotýka, kto neverí, nie je nič jednoduchšie, než si kúpiť vlastný oximeter – stojí to asi 20 eur – a sám si to vyskúša. Potvrdzuje tvrdenia viacerých odborníkov a epidemiológov, že rúška pomáhajú obmedzovať šírenie vírusov kvapôčkami a ide o najjednoduchší a najlacnejší spôsob, ako zmierniť rozsah pandémie. "Niektorí ľudia však naozaj nemôžu nosiť rúško z objektívnych dôvodov. Aj kvôli nim by ho mali nosiť všetci, čo môžu," dodáva na záver Samuel z projektu Vedátor. 

Samuel Kováčik založil projekt Vedátor v roku 2016. Samuel je teoretický fyzik, dizertáciu získal na FMFI UK, odkiaľ sa pobral na Dublinský inštitút pokročilých štúdií, kde získal výskumný grant od Írske výskumnej nadácie.

Vo výskume sa zaoberá modifikáciami kvantovej mechaniky, numerickými simuláciami a maticovými modelmi. Karmu si napravuje písaním článkov o čo najnormálnejších témach ako oblaky, rôzne zvieratá či stromy.

Samuel dodnes píše veľkú časť textov Vedátora, robí väčšinu obrázkov, nahráva a edituje Vedátorský podcast, chystá Vedastorky, spravuje túto stránku,  Instagram, Facebook a Youtube kanál Vedátora. Je nominovaný v ankete Social Awards Slovakia, v ktorej fanúšikovia influencerov raz ročne hlasujú o svojich najobľúbenejších influenceroch, vlogeroch, či edukatívnych stránkach na sociálnych sieťach (Facebook, Instagram, Youtube).

(nc)

Páčil sa vám článok?