Minister Krajčí: Superšíritelia roznášajú COVID-19 medzi zvyšok Slovákov, infikovaných v Bratislave môžu pribudnúť desiatky až stovky

26.8.2020

Zdroj: TASR - Pavol Zachar

Páčil sa vám článok?

Superšíritelia roznášajú nový koronavírus medzi zvyšok Slovákov. Rezort plánuje od 2. septembra posilniť odberové kapacity, rokuje o tom so súkromnými laboratóriami.

V stredu to pred rokovaním vlády uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí. Rezort plánuje od 2. septembra posilniť odberové kapacity, rokuje o tom so súkromnými laboratóriami. Druhá vlna nového koronavírusu je podľa jeho slov vážnejšia ako prvá.

"Zachytili sme správanie ľudí, ktorí sú tzv. superšíritelia. Musím na rovinu povedať, že všetky doterajšie relevantné údaje potvrdzujú, že toto ochorenie sa exponenciálne šíri práve vďaka nim. Sú to ľudia s rizikovým správaním a zo všetkých infikovaných je takýchto ľudí zhruba desať percent a týchto desať percent nesie vinu za zvyšných 80 percent, ktorí sa následne infikujú," povedal s tým, že v rámci opatrení potrebujú túto skupinu ľudí eliminovať.

Tiež komentoval, že nezodpovedné správanie takýchto ľudí spôsobí, že dohľadanie ich kontaktov bude trvať nejaký čas. Infikovaných v Bratislave môžu podľa jeho slov pribudnúť desiatky až stovky. Odporúčal im preto izolovať sa. Pripustil, že Slovensko potrebuje posilniť testovacie kapacity. Avizuje aj vytvorenie veľkokapacitných miest, o čom rezort zdravotníctva rokuje aj so súkromnými laboratóriami.

Ministerstvo zdravotníctva rieši aj otázku dostupnosti vakcín na nový koronavírus. Slovensko je veľmi malý trh, Krajčí si myslí, že pri vyjednávaniach bývajú úspešnejšie veľké krajiny.

(TASR)

Páčil sa vám článok?