FOTO V Maďarsku na Balatone vplyv pandémie nepocítite: "Nikto tu na nič nedbá"

13.8.2020
Jazero Balaton v čase pandémie

Zdroj: af

Páčil sa vám článok?

Letná sezóna je v plnom prúde aj na najväčšom stredoeurópskom jazere u našich južných susedov na Balatone. Ľudí je dosť, aj keď našinca stretnete len zriedka.

Pravú dovolenkovú atmosféru cítiť aj na najväčšom stredoeurópskom jazere, ktoré sa nazýva aj maďarské more a láka každoročne tisíce návštevníkov z celej Európy. V dnešných dňoch tam však Slováka skoro nestretnete, dovolenkári sú hlavne domáci Maďari, podobne ako na Slovensku dovolenkujú prevažne našinci.

Zdroj: archív A.F

​Pláže v maďarskom Siofóku na Balatone

Zdroj: archív A.F

"​Maďarské more" Balaton 

Ľudí je tu aktuálne dosť, čo vidno aj z fotiek, či už večerných alebo denných z pláží a barov. "Boli sme tu v rovnakom období pred pár rokmi a ľudí je to rovnako, určite nie menej," hovorí Bratislavčanka Andrea, ktorá tento týždeň trávi voľné chvíle v Siofóku na Balatone. Čo sa týka národností, nájdete tu najviac domácich. Z ostatných krajín si prišli užiť maďarské more Nemci, Česi a Slováci, tých však bolo pomenej. Slováka tu stretnete skôr raritne.

Čo sa týka cien nápojov a jedál, za veľké pivo zaplatíte od 600 HUF - 800 HUF (cca 2 eurá), tradičné maďarské halászlé pre dvoch stoja 1700 HUF (5 eur). Za veľký maďarský guláš zaplatíte 1360 HUF(necelé 4 eurá). Vegetariánske jedlo napríklad cestoviny stoja okolo 1500-200 maďarských forintov, za väčšie jedlá zaplatíte 2500 - 3000 HUF (7-8 eur). 

Zdroj: archív A.F

​Večerný život funguje, plné je centrálne korzo, plnú sú aj terasy barov či reštaurácií. "Čo sa týka diskoték, tie sme nenavštívili, tak neviem, ako to tam funguje, " hovorí s tým, že z mesta odišli skôr, ako sa možno stihli zaplniť nočné bary.

Zdroj: archív A.F

​Večerné terasy v podniku

Zdroj: archív A.F

Zdroj: archív A.F

​Večerný Siofók

V rámci odporúčaných hygienických opatrení sa používa hlavne dezinfekcia rúk, nájdete ju v každej prevádzke pri vstupe. Ostatné ako ochrana tváre - rúška ľudia v stánkoch nenosia, sociálne rozostupy nedodržiavajú. Bary sú prevažne exteriérové. Zaujímavé je, že ľudia nenosia rúška ani v menších obchodoch, v stánkoch so suvenírmi, aj keď v krajine majú povinnosť nosiť rúška v akomkoľvek interiéri.

Zdroj: archív A.F

​Čo sa týka počtu prípadov ochorenia Covid-19 v Maďarsku, Maďari si zo susedných krajín držia najlepšie čísla v prepočte na počet obyvateľov. Denné prírastky im výrazne nestúpajú, držia si stabilné čísla pod 50 novonakazených koronavírusom za deň. Včera mali 22 prípadov, predvčerom 15 a deň predtým 35 infikovaných. Ako uvádza vládny web, aktívnych prípadov je v Maďarsku k dnešnému dňu 614, na Slovensku je to viac až 769 prípadov.

Maďarský premiér Viktor Orbán v rádiu Kossuth pred týždňom upozornil, že ľudia by počas letných radovánok a dovolenkou na Balatone mali byť naďalej opatrní a nemali zabúdať, že vírus "je tu stále medzi nami".

V Maďarsku sa čoraz viac šíri koronavírus vo vekovej kategórii ľudí do 40 rokov, vyplýva to z údajov prieskumu Semmelweisovej univerzity, ktoré zverejnila na začiatku tohto týždňa. 

Podľa spravodajského servera Szeretlekmagyarorszag.hu zaznamenali v júli medzi infikovanými z uvedenej vekovej kategórie až 44 percent. Príčinou tohto vývoja je podľa univerzity najmä cestovanie do zahraničia. Podľa výsledkov prieskumu po likvidovaní ohnísk v domovoch dôchodcov výrazne klesol pomer nakazených vo vekovej kategórii nad 60 rokov, v júli potvrdili nákazu iba v prípade 63 seniorov. Ich pomer klesol na doposiaľ najnižšiu hodnotu, na 17 percent.

(nc)

Páčil sa vám článok?