Máme ďalšie úmrtie na koronavírus, muž zomrel v trenčianskej nemocnici

6.8.2020
Koronavírus

Zdroj: TASR/AP

Páčil sa vám článok?

Slovensko má ďalšie, už 30. úmrtie na nový koronavírus. Zosnulý je 71-ročný muž, ktorý bol hospitalizovaný na Infekčnom oddelení vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne.

Na Slovensku pribudlo ďalšie úmrtie v súvislosti s ochorením Covid-19.

Ako informovalo ministerstvo zdravotníctva, zosnulým bol 71-ročný muž, ktorý bol hospitalizovaný na Infekčnom oddelení vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne. Dokopy tak Slovensko eviduje 30 úmrtí spojených s ochorením Covid-19. "Pitva zosnulého ukázala, že príčinou úmrtia bola rozvinutá pľúcna forma COVID-19 a následné, žiaľ, zlyhanie dýchania," uviedlo ako príčinu úmrtia ministerstvo zdravotníctva. 

Aj keď počet nakazených na koronavírus narastá, zatiaľ nie je zvolané konzílium odborníkov. „Budúci týždeň na pôde ministerstva zdravotníctva zasadne pandemická komisia vlády, v prípade potreby sa operatívne zvolá aj konzílium epidemiológov,“ reaguje ministerstvo zdravotníctva.

Monitorovanie epidemiologickej situácie majú denne v kompetencii regionálne úrady verejného zdravotníctva. Podľa ich informácií sú všetky potrebné protiepidemické opatrenia zabezpečené. Aktívne a intenzívne vyhľadávajú osoby, ktoré boli v kontakte s pozitívne potvrdenými. "Zároveň odber klinických vzoriek na ochorenie COVID-19 realizujú aj u suspektných osôb, repatriantov a ďalších indikovaných. Toto považujeme, aj na základe ich informácií, za predpoklad, že počet potvrdených prípadov bude ešte narastať, " informuje rezort zdravotníctva.

Zároveň podotkli, že regionálne úrady verejného zdravotníctva sledujú epidemiologickú situáciu vo svojej územnej pôsobnosti, na jej vývoj reagujú rýchlo a prijímajú všetky potrebné protiepidemické opatrenia na lokálnej úrovni.

Závažnosť hodnotenia epidemiologickej situácie má podľa vyjadrenia ministerstva zdravotníctva niekoľko faktorov. Analyzuje sa napríklad počet ohnísk nákazy, nárast počtu hospitalizovaných, percentuálna miera hospitalizácie zo všetkých prípadov, miera hospitalizácie vážnych stavov, ale aj miera hospitalizácie vážnych stavov z hospitalizovaných, komplikácie ochorení či nárast počtu úmrtí.

(ts,nc)

Páčil sa vám článok?