Zúfalí cukrári: Rútime sa do krachu, cukrárne sú zatvorené

16.4.2020
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Cukrári sa obávajú straty svojho podnikania. Maloobchodné predajne cukrárskych výrobkov sú totiž už niekoľko týždňov zatvorené z dôvodu šírenia pandémie koronavírusu. Ich sortiment totiž nie je podľa oficiálnych informácií nevyhnutný k prežitiu obyvateľstva.

V zmysle platných opatrení vzťahujúcich sa k maloobchodnému predaju platia výnimky pre predajne potravín, mäsa, zelovocov a pekární. Cukrárne sú z týchto výnimiek vyňaté, preto sa cukrári právom obávajú o svoje podnikanie, ktoré často budovali dlhé roky. Zväčša ide o malé rodinné firmy, ktoré prevádzkujú zopár predajní a zamestnávajú v priemere 20 ľudí,“ hovorí Tatiana Lopúchová, predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov, ktorú s prosbou o pomoc kontaktovalo viacero cukrárov.

Hovoria, že im ide o čas. Nemajú z čoho platiť svojich ľudí. Mnohí podľa svojich vyjadrení nechcú zamestnancov prepustiť, pretože pre nich častokrát pracujú aj celú dekádu, či od rozbehu cukrárskej výroby. Problém majú rovnako aj s nevyplatenými faktúrami od svojich odberateľov. Tí z dôvodu zatvorených prevádzok nemajú finančné zdroje na úhradu faktúr. „Cukrári sú zúfalí. Pozitívne nevidia ani vyplatenie dotácií za pokles tržieb. Z dôvodu nevyplatených dodávok totiž nemajú financie na úhradu vlastných záväzkov, a preto ich to vyraďuje z nároku na túto finančnú výpomoc. Zároveň sú rozhorčení, že v mnohých obchodných reťazcoch sú otvorené predajne alkoholu či tabakových výrobkov, no cukrári nemôžu rovnakým spôsobom vydávať cez výdajné pulty zákusky,“ upozorňuje Tatiana Lopúchová. 

Zdolala koronavírus a opäť pracuje! Prvá z nakazených, riaditeľka škôlky v Ružinove priznala, čo bolo najhoršie

Každý deň sa dozvedáme o pribúdajúcich počtoch ľudí, ktorí sa nakazili zákerným koronavírusom, ale sú aj dobré príbehy! Riaditeľka materskej školy v Ružinove Mgr. Iveta Brodzianska patrila k prvým Slovákom s pozitívnym testom na ochorenie Covid-19 a dnes už opäť pracuje. Ako ju choroba potrápila a čo bolo pre ňu vzpruhou v tých najhorších chvíľach?

Cukrári vidia dve možnosti, ktoré by mohli pomôcť ich podnikaniu. Jednou z nich je apelovanie na vládu a príslušné orgány, aby povolili otvorenie cukrární, samozrejme za podmienky dodržania prísnych hygienických opatrení bez možnosti posedenia. „Argumentujú tým, že v maloobchodných predajniach sa zákusky bežne predávajú, pričom túto situáciu prirovnávajú napríklad k zatvoreným záhradníctvam, ktoré vláda po kritike predaja záhradkárskych potrieb v maloobchodoch nakoniec otvorila,“ uviedla Lopúchová. 

Dodala, že ďalším variantom je aj možnosť individuálnych dohôd s reťazcami o predaji výrobkov od regionálnych cukrárov.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?