Karanténne opatrenia: Cesta k lekárovi do hlavného mesta mu trvala 6 hodín

8.4.2020
0
Diaľnica D1 smer Bratislava kolóna

Zdroj: mb

Páčil sa vám článok?

Ranná cesta nášho čitateľa z mesta na západnom Slovensku do Bratislavy trvala približne päťkrát dlhšie ako za bežných dní. Vycestovať musel kvôli dlhoplánovanému lekárskemu vyšetreniu v hlavnom meste.

Od prvej minúty 8. apríla platí na Slovensku obmedzenie pohybu občanov. Na dodržiavanie dočasného nariadenia o obmedzení pohybu občanov počas veľkonočných sviatkov dozerajú policajné hliadky spolu s vojakmi.

Dnešné policajné kontroly v súvislosti s vládnymi prijatými opatreniami, ktoré si na viacerých miestach vyžiadali niekoľkokilometrové dopravné zápchy, spôsobili problémy ľuďom cestujúcim za prácou alebo napríklad k lekárovi. Druhý prípad sa stal nášmu čitateľovi.

Milan, ako sám tvrdí, keby vedel, ako sa dnešná situácia na cestách vyvinie, necestoval by. Zvyčajne mu trvá cesta z mesta na západnom Slovensku do hlavného mesta hodinu dvadsať minút. Dnes trvala presne 6 hodín jazdy s tým, že pred prvou kontrolou policajnými zložkami čakal v takmer stojacej kolóne nekonečné štyri hodiny.

Zdroj: mb

​Prvá kontrola ho teda nezastihla pri prekročení okresu, ale až na diaľnici D1 pri Voderadoch v smere do Bratislavy. Aj tu ​polícia v zmiešaných hliadkach s vojakmi kontrolovala zákaz pohybu na hraniciach okresov. Zastavovali každé prichádzajúce auto. Tých, ktorí porušili zákaz neopodstatnene, policajti jednoducho otočili naspäť. 

Zdroj: mb
Zdroj: mb
Zdroj: mb

A keďže dôvod na cestu mimo okresu bolo potrebné hodnoverným spôsobom preukázať, Milanovi po vyplnení dotazníka s uvedením jeho EČV, mobilného čísla a následnej kontrole dokumentov od lekára povolili pokračovať v ceste. Podľa jeho slov to niektorí ľudia vzdali a vrátili sa späť. "Na ceste do Bratislavy bolo veľa ľudí, ktorí cestovali za prácou, napríklad elektrikári, ktorým toto meškanie prekazilo dnešnú prácu v Bratislave. Pri toľkom meškaní sa im tam jednoducho neoplatilo ísť," povedal nám.

"Doprava na vstupe do Bratislavy totálne skolabovala. Dôvodom sú policajné kontroly na hraniciach okresu kvôli nariadeniu vlády o obmedzení pohybu osôb. Upchaté sú všetky príjazdové cesty. Odporúčame vám dnešnú jazdu do hlavného mesta zrušiť," informoval na sociálnej sieti aj Bratislavský samosprávny kraj. 

Toto bola jediná kontrola, ktorá ho zastihla, cieľ jeho cesty bol nakoniec splnený, lekár ho zobral po niekoľkohodinovom meškaní v náhradnom termíne. "Pretože som bol objednaný na presnú hodinu, našťastie, mi po telefonickej dohode sľúbil, že ma vezme aj neskôr, "dodal.

Cesta domov už prebehla hladko, polícia kontrolovala autá na odpočívadle za Bratislavou. "Naspäť ma už nezastavili, cestoval som na firemnom aute s mimobratislavskou ŠPZ, tak asi vyhodnotili, že nie je dôvod," hovorí na záver.

FOTO: Nerozšíri sa nákaza? Tvoria sa kolóny, vodiči podpisujú policajtom dotazníky tým istým perom

Na Slovensku platí od stredy polnoci obmedzenie voľného pohybu osôb. Opatrenie, ktoré platí až do pondelka 13. apríla, má za cieľ zabrániť masovému presunu ľudí počas Veľkej noci a znížiť tým riziko prenosu koronavírusu, no od rána spôsobuje na hraniciach okresov kolóny. Nášho čitateľa však zaskočil ešte jeden fakt a obáva sa, či sa takto nákaza skôr nerozšíri.

Páčil sa vám článok?