Zúfalí pekári, obchodníci i výrobcovia potravín: Kolóny im môžu spôsobiť obrovské škody

8.4.2020
0

Zdroj: TASR - Ján Krošlák

Páčil sa vám článok?

Obrovské kolóny na vstupoch do väčších miest, kontroly medzi okresmi, nervozita vodičov a oneskorené dodávky potravín do obchodov. Toto je realita dnešného dňa, odkedy na celom Slovensku platí obmedzený voľný pohyb osôb. Na ďalší problém upozorňujú vo svojom stanovisku pekári, potravinári i obchodníci.

Policajné kontroly však spôsobili kolaps na cestách, čím sa vážnym spôsobom ohrozila dodávka čerstvých pekárenských výrobkov pre spotrebiteľov. Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov, ktorý združuje viac ako dve tretiny spoločností v rámci tohto sektora na našom trhu, od rána eviduje veľa sťažností pekární, resp. vodičov zásobovacích áut. Tí majú problém dostať sa načas s tovarom do predajní. „Množstvo spoločností zásobuje obchody vo viacerých okresoch, avšak kontroly na ich hraniciach spôsobujú, že vodiči aj viac ako hodinu čakajú v kolónach. Zákon nám však nariaďuje v akých časových intervaloch od upečenia musíme tovar do predajní doviezť a opatrenia nám to výrazne komplikujú,“ upozorňuje Tatiana Lopúchová, predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

Ako upozorňujú pekári, obdobie Veľkej noci je navyše spojené so zvýšeným dopytom po pekárenských výrobkoch. V tomto čase sa zväčša predá o pätinu viac výrobkov ako štandardne. Spotrebitelia však môžu nájsť prázdne pulty, nakoľko dodávky výrazne meškajú. Pri porušení časového reťazca dodávok čerstvého pekárskeho sortimentu do predajní nastáva ďalší problém. A to ten, že ak príde tovar na pulty oneskorene, nenájde si svojho zákazníka. Okrem iného aj z dôvodu obmedzení predajného času vyhradeného výlučne pre seniorov. „To znamená, že obchodník má právo podľa zmluvy nepredané výrobky vrátiť a tie sa logicky musia následne  znehodnotiť. Myslím si, že v čase, keď sa má šetriť na všetkých úrovniach spoločnosti, je toto nezmyselné hazardovanie s potravinami alarmujúce,“ dodáva Lopúchová, ktorá zároveň hovorí, že jej je veľmi ľúto, že došlo k tejto situácii a verí, že vláda tento problém čoskoro vyrieši. 

Problém však zďaleka nemajú iba pekári, ako nás upozornila hovorkyňa Slovenskej  poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová. Poľnohospodári, potravinári a obchodníci vyzývajú kompetentných, hlavne ministra  pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a ministra vnútra, aby urýchlene riešili vzniknutú situáciu, ktorá môže skončiť kolapsom v zásobovaní obyvateľstva.

​„Pokiaľ by mal tento stav trvať aj ďalších dňoch, prísun potravín a drogérie by skolaboval úplne. Žiadame preto predstaviteľov vlády, aby ešte dnes umožnili plynulý prechod kamiónov s potravinami a ďalším agropotravinárskym tovarom naprieč celým územím Slovenska. Zásobovanie musí dostať výnimku a nesmie podliehať kontrolám policajných zložiek na vstupoch do miest“, apeluje predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.

K výzve dvoch agropotravinárskych samospráv sa pripájajú aj obe organizácie zastupujúce domácich a zahraničných obchodníkov. Žiadajú kompetentných, aby spriechodnenie dodávok tovarov na hraniciach najmä veľkých miest prišlo čo najrýchlejšie. Aj takýmto spôsobom chcú zamedziť panike a nákupnému ošiaľu zákazníkov.

Najkritickejšia situácia bola od rána najmä pred vstupom do Bratislavy.

(ms)

Páčil sa vám článok?