OZ Vagus upozorňuje na dopady pandémie: V marci pribudlo v Bratislave 8 prípadov straty domova

7.4.2020
pracovníci OZ Vagus v teréne

Zdroj: OZ Vagus

Páčil sa vám článok?

Aktuálne nariadenia obmedzujú ich prístup k pitnej vode, jedlu, informáciám a sociálnym službám a postihujú ľudí závislých na krátkodobých brigádach a nepravidelných formách zárobku.

Sociálne služby, na ktoré sú ľudia bez domova odkázaní, zažívajú obrovský nápor. Citeľný je aj nedostatok núdzových a prevenčných opatrení zo strany štátu a pribúdajúce žiadosti o pomoc pri strate domova. 

​V dennom centre Domec denne privítajú pracovníci Vagusu desiatky ľudí, ktorým poskytujú jedlo, pitnú vodu, ochranné pomôcky. Zároveň Vagus pokračuje v poskytovaní služieb ako ošetrenie, sprchy a sociálne poradenstvo. Udržať tieto služby je  veľmi náročné. “V týchto dňoch ešte väčšmi pociťujeme slabú dostupnosť sociálnych služieb v Bratislave. Naše denné centrum zažíva obrovský nápor a v čase, kedy by sme potrebovali zvýšiť kapacitu počtu ľudí dennom centre, ju musíme v rámci prevencie znižovať.,” hovorí Petra Červená, programová riaditeľka OZ Vagus. “Ľudia bez domova momentálne najviac cítia nedostatok peňazí na jedlo, prístup k pitnej vode a hygiene a ochranným prostriedkom,” pokračuje P. Červená.

Zdroj: OZ Vagus

​Sociálni pracovníci OZ Vagus vyrážajú do terénu, kde poskytujú  informácie o tom, ako sa chrániť, hygienické balíčky obsahujúce dezinfekciu a rúška a potravinové balíčky. Nový trend, ktorý pracovníci Vagusu zaznamenali, je stúpajúci počet žiadostí o pomoc pri strate domova. “Za posledné tri týždne evidujeme 9 žiadostí o pomoc pri akútnej strate bývania. Pre porovnanie, za predchádzajúce 3 mesiace sme takého prípady riešili dohromady dva. Ľudia prichádzajú o príjmy a nie je nastavený plán prevencie, ktorý by odhalil, že človek smeruje k strate domova. Ľudia, ktorí žijú na hranici chudoby teda nedostanú podporu v čase, kedy je možné stratu domova odvrátiť. Riešime až následky, keď sa človek dostane k nám,” vysvetľuje Alexandra Kárová, výkonná riaditeľka OZ Vagus.


Vagus tiež čelí nedostatku ochranných pomôcok nielen pre ľudí bez domova, ale aj samotných zamestnancov. “Pociťujeme že štát nekladie dostatočný dôraz na zabezpečenie sociálnych služieb, ktoré pracujú s vylúčenými komunitami, v našom prípade, ľuďmi bez domova. Často musíme vysvetľovať, že naši pracovníci sú rovnako v prvej línii boja s pandémiou ako napríklad ošetrovatelia. Zatiaľ sa nám nedostáva dostatok štátnej materiálnej pomoci”, komentuje A. Kárová. “Sme odkázaní na materiálnu pomoc od občanov, rôznych iniciatív a mesta Bratislava, ktoré si veľmi vážime. Nevieme však, ako dlho bude tento stav trvať a ak máme naše služby udržať, nevystačíme si len s pomocou verejnosti a mesta. Je nevyhnutné, aby nám pomohol štát,” pokračuje A. Kárová.

​Do pomoci ľuďom bez domova sa môžete aj vy zapojiť materiálne a finančne. Viac informácií nájdete TU. 

(ts,nc)

Páčil sa vám článok?