Štrobl: Prívlastok Potraviny s láskou vystihuje, čo robíme a ako robíme

22.4.2020

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

(pr) Dlhoročný predajca farmárskych potravín spustil v marci prevádzku e-shopu. Objednať si viete z veľkého množstva domácich potravín, ktoré sú rozdelené do kategórií pre zefektívnenie nákupu. Okrem mäsa, mäsových a mliečnych výrobkov nájdete v ponuke aj ryby, cestoviny, kávu, ovocie a zeleninu, pečivo a vajcia. 

Už vyše 15 rokov sa rodinná firma Klaudius venuje predaju kvalitných farmárskych produktov a počas tohto obdobia ste ich predajne mohli nájsť na väčšine bratislavských trhovísk.

Medzi ich prvé prevádzky patrila napríklad známa predajňa farmárskych potravín U Paulíka v Starej tržnici. Aktuálne ich predajne pod názvom "Špeciality zo salaša" nájdete na Miletičke a na Trnavskom mýte, pod názvom "Klaudius" v Petržalskej tržnici. V začiatkoch podnikania bol ich vlajkovou loďou primárne predaj mliečnych výrobkov, bryndze, syru či mlieka. Postupne sortiment rozširovali a dnes v ich obchodoch nájdete aj kvalitné mäso a mäsové výrobky, lahôdky, ryby od rôznych farmárov, s ktorými majiteľ firmy Klaudius Štrobl spolupracuje už dlhé roky a pozná sa s nimi osobne.

Jednotlivé potraviny, ktoré majú v ponuke, vždy starostlivo ich majiteľ vyberá, aby spĺňali štandard, ktorý si od začiatku nastavili a ktorý je samozrejmosťou pri ich stálom sortimente. 

Zdroj: Klaudius

Vzhľadom na aktuálnu situáciu týkajúcu sa šíreniu nového koronavírusu boli nútení rýchlo zareagovať a spustiť donášku podobne ako iní predajcovia. Podľa slov majiteľa tento krok plánovali už v októbri minulého roka, ale zatiaľ to nestihli zrealizovať a dať tomu finálnu podobu. Takže ich to počkalo a ako sami hovoria, na spustenie donášky sú teraz lepšie pripravení. Donášku a objednávanie spustili 19. marca. "Vnímame to ako jednu z možností, ako sa nielen zachrániť, ale tiež pomôcť Slovensku a tým, ktorí nemôžu alebo nechcú ísť nakúpiť do kamenného obchodu," dodáva majiteľ. Samozrejmosťou je dodržiavanie maximálnych doporučených hygienických opatrení týkajúcich sa kontroly dodávateľov, cez dovoz, balenie, až po záverečný predaj. Rúška s logom svojich potravín a rukavice nosili zamestnanci už dávno predtým, ako to bolo povinne nariadené.

Zaťažkávajúcou skúškou bola Veľká noc, kedy bol veľký nápor objednávok a k tomu pribudli aj nepríjemnosti vo forme kolón pred Bratislavou kvôli nariadenu vlády - zákazu vychádzania. K svojim zákazníkom sa snažia mať osobný prístup, o čom svedčí aj klientela zákazníkov, ktorá k nemu chodí nakupovať pravidelne. Ako sám vraví: "Asi im naše produkty chutia a sú s nami spokojní". Aj na facebook stránke Klaudius sa množia pozitívne recenzie.

Donášku potravín realizujú od pondelka do soboty v čase od 09.00 do 21.00 hod. Doručenie je zdarma pri objednávke nad 65 €, platiť môžete hygienicky bezkontaktne kartou. Každý týždeň pridávajú do svojho sortimentu ďalšie nové produkty, po ktorých je zo strany zákazníkov dopyt. Prevádzky sú relatívne malé (do 25 m2) a nezmestilo sa tam všetko, cez internet majú ponuku výrazne rozsiahlejšiu. "Svojich zákazníkov si vážime a snažíme sa im vyhovieť", spomína majiteľ.

V ich sortimente sú napríklad dôležité probiotické produkty, ktoré napomáhajú imunite a chránia od nákazy. Tieto výrobky už dlhé roky distribuujú zo salašov do Bratislavy. V nepasterizovanej ovčej bryndzi výsledky dlhodobých výskumov potvrdili, že pri spracúvaní bryndze podľa pôvodných receptúr sa v pravej bryndzi doslova premnožujú „dobré“ mliečne baktérie, pričom produkujú rôzne kyseliny a látky podobné antibiotikám. „Ovčie mlieko je hustejšie a výživnejšie ako kravské, obsahuje dvojnásobok bielkovín, tuku a vitamínov B-komplexu, takisto vitamínov rozpustných v tuku (A, D, E, K) a minerálnych živín (vápnik, fosfor, horčík, železo, zinok, meď),“ tvrdí vo svojom článku o bryndzi renomovaný mikrobiológ prof. RNDr. Libor Ebringer. Tešiť sa môžete v najbližšom období na chutnú májovú bryndzu, ktorá je tá najzdravšia a najlepšia. Slovenské pasienky majú v tomto čase čerstvú trávu a byliny, čo priaznivo vplýva na zloženie ovčieho mlieka. Bryndza má preto nielen výbornú chuť, ale aj výživové a zdravotné účinky dosahujú vrchol. Posledné roky a tento nie je výnimkou, je k dispozícii už posledné aprílové týždne.

Fermentované potraviny, ako je kombucha, miso, kvasená kapusta, jogurty a fermentované mliečne výrobky, majú dokázateľný vplyv na zmiernenie alergií, zníženie zápalov, aj chudnutie. V prípade fermentovanej zeleniny – napr. kvasená kapusta alebo kimchi – vznikajú glukozinolátové zlúčeniny, o ktorých sa predpokladá, že sú účinné v boji proti rôznym ochoreniam.

"Naši prapredkovia už pred tisíckami rokov poznali spracúvanie potravín fermentovaním. Bol to jednoduchý spôsob, ako si prichystať napríklad zásoby zeleniny na celú zimu. Naši predkovia ani netušili, ako dobre robili pre svoje zdravie. Dnes už vieme, že fermentované potraviny treba zahrnúť do pravidelného jedálnička, pretože majú mnoho prínosov pre celkové zdravie," oboznámil nás majiteľ.

Zdroj: Klaudius

    Páčil sa vám článok?