"Podarila sa veľká vec." Slovenskí vedci vyrobia 100-tisíc testov, vývoj zafinancovala nadácia ESET

7.4.2020
Premiér Igor Matovič a člen ústredného krízového štábu Mistrík

Zdroj: Úrad vlády

Páčil sa vám článok?

Slovenskí vedci pripravujú kvalitný test na koronavírus. Oznámil to vedec a člen permanentného krízového štábu Robert Mistrík na brífingu s premiérom Igorom Matovičom.

„Slovenskí vedci vytvoria 100-tisíc PCR testov pre potreby Slovenskej republiky,“ oznámil člen permanentného krízového štábu Robert Mistrík. „Toto považujeme za prvú lastovičku a veríme, že prídu ďalšie podobné iniciatívy. Zároveň vyzývam slovenských vedcov, aby sa zapojili do hľadania potrebných riešení na boj s koronavírusom,“ dodal. Vytvorenie 100-tisíc kusov testov zafinancuje nadácia ESET. 

Podľa Mistríka by teraz mala nabiehať výroba tak, aby Slovensko dostalo tieto testy darom. Dodal, že by sme mali byť sebestační, ak by sme nedokázali testy nakupovať zo zahraničia. 

Nadácia ESET podporila vývoj testu a poskytla finančné prostriedky na prvých 100 tisíc kusov z Fondu na podporu účinnej diagnostiky a prevencie ochorenia COVID-19. Tieto testy budú ponúknuté ako dar slovenským štátnym inštitúciám. „Pri vytváraní Fondu bolo pre nás dôležité zabezpečiť účinnú diagnostiku v masovom meradle, čo sa dá dosiahnuť iba prostredníctvom vedy. Aj v takejto kritickej situácii sa tak ukazuje dôležitosť podpory vedy na Slovensku, ktorej sa venujeme dlhodobo,“ hovorí Richard Marko, generálny riaditeľ spoločnosti ESET.

​Úrad verejného zdravotníctva tvrdí, že výpadky už začali byť citeľné a výroba nových testov pomôže stabilizovať situáciu. 

Zdroj: Úrad vlády

​Testy sa budú môcť hneď po sfinalizovaní a certifikácii používať na diagnostiku "Očakávame, že výrobu dokážeme ukončiť do dvoch týždňov. A ak všetko pôjde podľa plánu, tak certifikáciu ukončíme do troch týždňov," hovorí Mistrík. Premiér tvrdí, že testy sú podľa protokolu WHO. Podľa Mistríka budú tieto PCR testy kvalitné a presné. 

Mistrík hovorí, že o chvíľu bude k dispozícii mobilná aplikácia, kde si budú môcť ľudia dať údaje a rozhodne sa, či budú testovaní. 

Zdroj: Úrad vlády

 Výrobné kapacity budú primárne k dispozícii diagnostickým laboratóriám na Slovensku aj po spotrebovaní prvých 100-tisíc testov. „Sme pripravení spolupracovať so štátnymi laboratóriami, flexibilne reagovať na ich potreby a efektívne ich zásobovať.  Potom, ako uspokojíme potreby slovenských laboratórií, môžeme naše kapacity nasmerovať aj k iným krajinám, ktoré by naše produkty potrebovali,“ vysvetľujú autori testu.

Vedci zo slovenských spoločností MultiplexDX, Lambda Life a ProScience Tech spojili sily s virológmi z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (BMC SAV) a zostavili sadu reagencií podľa protokolu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre spoľahlivú detekciu vírusu SARS-CoV-2.

(nc)

Páčil sa vám článok?