Vláda schválila zákaz vychádzania cez Veľkú noc: Zakázané je aj zhromažďovanie ľudí, ktorí nežijú v jednej domácnosti

6.4.2020

Zdroj: TASR – Jakub Kotian

Páčil sa vám článok?

Zákaz vychádzania platí od stredy 8. apríla od 00:00 a skončí v pondelok 13. apríla o 23:59.

Vláda Igora Matoviča (OĽaNO) v pondelok večer schválila rozšírenie núdzového stavu vrátane obmedzenia slobody pohybu počas veľkonočných sviatkov. 

Zákaz vychádzania sa nevzťahuje na cestu do zamestnania či výkon podnikateľskej činnosti, nákup nevyhnutných potrieb ako sú potraviny či lieky pre seba či niekoho iného (teda nielen člena rodiny, ale napríklad aj suseda) či cestu do zdravotníckeho zariadenia.

Výnimku má aj pohyb v prírode v rámci okresu, ale aj cesta vnútri okresu ak sa stará o človeka, ktorý je odkázaný na pomoc, či cesta na pohreb blízkej osoby. V prípade Bratislavy a Košíc nie sú takéto cesty limitované jednotlivými okresmi, ale územím celého mesta (napríklad v Bratislave je ich päť ).

Vláda prijala aj zákaz zhromažďovania viacerých osôb, s výnimkou členov spoločnej domácnosti.

 „Je to veľmi závažné rozhodnutie, ktoré v histórii Slovenska nemá obdoby. No ak by sme teraz povolili, mohli by sme si všetko pokaziť. Škrtli by sme zápalkou a následky by sme videli – vzhľadom na inkubačnú lehotu – o také tri týždne. Ďakujem za pochopenie, verím, že túto skúšku spoločne zvládneme,“ povedal Matovič.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) pred rokovaním vlády povedal, že polícia je pripravená zákaz vychádzania počas veľkonočných sviatkov kontrolovať. 

"Máme na to ľudí i techniku, budeme, samozrejme, činnosti koordinovať aj s ministerstvom obrany," uviedol.

Matovič potvrdil, že v uliciach budú kombinované hliadky, teda dvojice policajt s vojakom. 

​(nc,TASR)

Páčil sa vám článok?