Boli ste pri tejto kurióznej autonehode? Vodič cisterny vyletel až na terasu pod kaviarňou Dukla

9.12.2023
0

Zdroj: Archív TASR

Páčil sa vám článok?

Možno si niektorí Bratislavčania spomínajú na nezvyčajnú autonehodu, ktorá sa stala pred takmer 60 rokmi. Cisternové auto aj s prívesom, ktoré skončilo na terase kaviarne na Dulovom námestí, prilákalo vtedy množstvo zvedavcov z okolia. Netreba dvakrát hádať, aký bol dôvod havárie.

Kuriózna autonehoda sa stala koncom augusta 1965 v nočných hodinách a pri havarovanom cisternovom vozidle, označenom nápisom Nebezpečie ohňa, sa už od skorého rána zastavovali desiatky Bratislavčanov, medzi nimi aj veľa detí. Príbeh, ktorý uvádzame nižšie, skutočne stojí za prečítanie, i keď dôvod havárie neprekvapuje. Pozrite si aj porovnávacie fotografie z daného miesta vtedy a dnes.

Zdroj: vtedy.tasr.sk

Rok 1965: ​Havarované cisternové vozidlo

Zdroj: Ľubomír Deák, OZ Bratislava a jej premeny 2023

Rok 2023: Záber z rovnakého miesta dnes

Text pod dobovou fotografiou z archívu agentúry TASR podrobne opisuje tento nezvyčajný incident z augustovej noci, pričom zároveň uvádza celé meno vinníka aj výšku škody, ktorú spôsobil. Čítame: „Nezvyčajnú autonehodu zapríčinil v Bratislave 25. augusta v nočných hodinách vodič cisternového vozidla i s vlečným vozom Stanislav Sulimanec. Bez povolenia svojho zamestnávateľa n. p. Benzina jazdil po pracovnom čase po Bratislave, nezabudol ani na návštevu pohostinstva - v krvi mu zistili 2,4 promile alkoholu - a v ostrej zákrute z Kvačalovej ulice na Dulovo námestie nezvládol vozidlo a vyletel hore schodmi na terasu pod kaviarňou Dukla. Poškodil mramorové schodište, motocykel stojaci na ceste, ako i cisternové auto - všetko dokopy za vyše 50-tisíc korún.“

Zdroj: vtedy.tasr.sk

Rok 1965: Iný pohľad na cisternu, ktorá skončila na schodoch.

Zdroj: vtedy.tasr.sk

Zdroj: Ľubomír Deák, OZ Bratislava a jej premeny 2023

​​​Rok 2023: ...a opäť dnešné zábery na porovnanie

Zdroj: Ľubomír Deák, OZ Bratislava a jej premeny 2023

​Aký trest vodičovi v danom čase hrozil a aký napokon dostal, to sme sa už nedozvedeli. Isté je, že by urobil lepšie, keby v ten deň išiel po šichte rovno domov. Boli ste sa pozrieť na havarované cisternové vozidlo aj vy, spomínate si na túto udalosť?

(ac)

Páčil sa vám článok?