Ulicu na tejto foto pozná asi každý Bratislavčan: V jej okolí zbúrali desiatky budov

15.11.2023
0

Zdroj: Archív TASR

Páčil sa vám článok?

Pozrite si ďalšiu zaujímavú porovnávačku miesta, cez ktoré pred 69 rokmi prechádzali cyklistickí pretekári a o niečo neskôr zbúrali v jeho okolí desiatky budov, lebo prekážali veľkej dopravnej stavbe.

​Dobová fotografia od Joža Teslíka má dátum 19. júna 1954 a je pri nej takýto text: „V sobotu 19. júna slávnostne otvorili na Stalinovom námestí v Bratislave (dnes Námestie SNP, pozn. red.) najväčšiu tohoročnú udalosť cyklistického športu u nás, sedemetapové cyklistické preteky Okolo Slovenska. Po slávnostnom odštartovaní prechádzajú pretekári ulicami hlavného mesta Slovenska Bratislavou až na Pražskú cestu k ostrému štartu I.“

Vďaka aktuálnemu záberu, ktorý urobil Ľubomír Deák z OZ Bratislava a jej Premeny z rovnakého miesta ako Jožo Teslík pred 69 rokmi, si teraz môžete porovnať veľkú premenu Poštovej ulice, spájajúcej Hodžovo námestie, Obchodnú ulicu a Námestie SNP. Autá sa z tejto známej bratislavskej ulice v centre mesta definitívne vytratili po dokončení podchodu pod Hodžovým námestím, stala sa z nej pešia zóna. 

Zdroj: vtedy.tasr.sk

​Rok 1954: Pretekári prechádzajú cez Poštovú ulicu k Pražskej.

Zdroj: Ľubomír Deák, OZ Bratislava a jej premeny 2023

Rok 2023: Poštová ulica a vstup do podchodu pod Hodžovým námestím 

Podchod na Mierovom (Hodžovom) námestí sprevádzkovali spolu s mimoúrovňovou križovatkou v apríli 1981. Ako uvádza portál vtedy.sk, pre túto dopravnú stavbu za štvrť miliardy Kčs sa zbúralo až 46 budov v blízkom okolí Poštovej ulice. Napríklad v roku 1974 zrovnali so zemou starý dom na rohu Veternej ulice a Suchého mýta, na prízemí ktorého sídlila legendárna krčma Fajka. A ešte pred ňou, v roku 1971, zbúrali aj neďalekú reštauráciu Hron, ktorá bola priamo na námestí. 

Ešte pred začiatkom stavebných prác prišli na námestie v roku 1966 geológovia, aby urobili zaťažkávacie skúšky pôdy. Cestný úsek tejto dôležitej komunikácie dali do prevádzky o rok skôr, v roku 1980.

Zdroj: vtedy.tasr.sk

​Rok 1980: Mierové (Hodžovo) námestie - autá aj vozidlá MHD tu už jazdia.

Na fotografii vyššie je pohľad na Mierové ( Hodžovo) námestie z augusta 1980 – na ceste už jazdia autá, trolejbusy aj autobusy, v tom čase zostávalo ešte ukončiť dva podchody, ako aj povrchové úpravy. „Vybavenosť podchodu doplní okrem telefónnych automatov stánok poštovej novinovej služby a predajňa s drobným tovarom. Mnohí iste privítajú aj príjemné posedenie v esprese. Tento najväčší podchod v hlavnom meste SSR odovzdajú do užívania začiatkom budúceho roku,“ informuje text pod agentúrnou foto.

(ac)

Páčil sa vám článok?