Spoznávate túto bratislavskú budovu postavenú pred 50 rokmi? Onedlho ju zbúrajú

4.11.2023

Zdroj: Archív TASR

Páčil sa vám článok?

„Na stavbe nového hotela je ako na mravenisku,“ informuje text k dobovej fotografii z 2. februára roku 1973. Stavebné práce na zrubovom objekte, ktorý mal slúžiť iba dočasne, sa v tom čase pomaly blížili k záveru. Asi už viete, kde ho postavili...

Ide o dnes už schátraný hotel Flóra so 167 lôžkami na bratislavských Zlatých pieskoch, ktorý mal poskytnúť ubytovanie počas blížiacich sa majstrovstiev sveta v krasokorčuľovaní. Do začiatku MS, ktoré sa konali v Bratislave, bolo v pláne odovzdať do prevádzky 72 lôžok.

„Pracovníci Slovšportu so subdodávateľmi Stavomontáže Bratislava a Drevina Turany sa usilujú, aby k MS bola zriadená i reštaurácia pre 40-60 stravníkov na jednu smenu, vináreň a denný bar. Celú kapacitu hotela dajú do plnej prevádzky v letnej sezóne,“ dozvedáme sa ďalej z portálu vtedy.sk.

Zdroj: vtedy.tasr.sk

ROK 1973: Zrubový hotel začali stavať ako dočasnú stavbu na ubytovanie počas majstrovstiev sveta v krasokorčuľovaní.

Po polstoročí je osud tejto pôvodne len dočasnej stavby spečatený. O tom, že mesto chce zbúrať hotel Flóra na Zlatých pieskoch, sa hovorilo dlho, teraz už bratislavský magistrát zverejnil výzvu na predkladanie ponúk vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie. „Pripravujeme podklady na revitalizáciu celého areálu, do ktorých následne zahrnieme aj možné využitie plochy po asanácii spomínanej stavby,“ uviedol hovorca Peter Bubla.

Zdevastovaný hotel Flóra sa nevyužíva približne od roku 2016. Je vo veľmi zlom technickom stave, ktorý podľa mesta zavinil najmä vandalizmus, čiastočne aj klimatické vplyvy - určite však aj fakt, že sa posledné roky nijako neudržiaval. „Stavba je posúdená ako poškodená, život alebo zdravie ohrozujúca a je nevyhnutná jej asanácia,“ doplnil hovorca. Napriek tomu zničené priestory, nedbajúc na riziko, ešte donedávna využívali bezdomovci. Počas vlaňajšej preventívnej akcie tu mestskí policajti spolu s terénnymi sociálnymi pracovníkmi našli dvadsať ľudí, medzi nimi dve tehotné ženy. Spustnutý objekt zabezpečili, aby sa nepovolané osoby už doň nedostali. 

Zdroj: Matúš Husár

ROK 2021: Takto sme odfotili chátrajúci hotel Flóra pred dvoma rokmi. Neslúži od roku 2016.

Vo výzve na predkladanie ponúk mesto ozrejmilo, že ide o trojpodlažný objekt, kde bola v roku 1977 realizovaná prístavba, ktorá riešila rozšírenie prevádzkových priestorov, jedálne, sklady či šatne zamestnancov. V roku 1990 bola postavená ďalšia prístavba. Búrať sa má len na pozemku stavebníka, rovnako majú byť na pozemku zachované všetky rastúce dreviny.

(TASR, ac)

FOTO: Krásna premena, čo poviete? Takto sa vďaka aktivite obyvateľov zmenil obvodový múr ihriska

Nevábny areál a ošarpaný múr dnes žiaria farbami. V bratislavskej Petržalke sa podarilo dobrovoľníkom výrazne zatraktívniť workoutové ihrisko na Bosákovej ulici, ktoré slúži obyvateľom na cvičenie pod holým nebom. Namiesto ošarpaného múru vaše oči teraz poteší pohľad na siluety vypracovaných tiel športovcov. Pre mnohých amatérskych nadšencov cvičenia sú iste aj inšpiráciou.

Páčil sa vám článok?