50 rokov novej Petržalky: Mestská časť si pripomenie výročie radom podujatí

20.3.2023
0

Zdroj: Kamil Beladič

Páčil sa vám článok?

V nedeľu 2. apríla 2023 uplynie presne polstoročie, odkedy bol na Námestí hraničiarov slávnostne položený základný kameň najväčšieho sídliska na Slovensku i v celej strednej Európe. Pri tejto príležitosti organizuje bratislavská Petržalka celý rad podujatí. Viac nám prezradila jej hovorkyňa Mária Halašková.

Prvé historické zmienky o organizovanom osídlení na území Petržalky pochádzajú už z roku 1225 a v postavení slovenskej obce, presnejšie samosprávy, dovŕši tento rok už 104 rokov svojej existencie. Oficiálne sa ňou Petržalka, vtedy Engerau, stala v kontexte Československej republiky 14. augusta 1919 po dohode veľmocí po I. svetovej vojne a vymanení z nadvlády Maďarska.

Éra sídliska, aké poznáme dnes, však odštartovala až začiatkom 70. rokov počas socializmu. Jeho výstavba na pravom brehu Dunaja začala schválením územného rozhodnutia v marci 1973. V apríli toho istého roka bol za účasti politických a štátnych predstaviteľov na dnešnom Námestí hraničiarov položený základný kameň novej Petržalky.

Z marhuľových sadov sídlisko

Stavebné práce pozostávali z viacerých etáp. Prvú skupinu súborov stavieb "Háje" stavali v rokoch 1973 – 1979, následne sa výstavba presunula do južnej časti – Lúky a posledná etapa zahŕňala výstavbu časti, na ktorej stála pôvodná dedina Petržalka – Dvory. Etapa výstavby územia "Centrum" nebola za bývalého režimu ukončená kvôli udalostiam z novembra 1989.

Zdroj: Karol Kleibl

Prečo práve paneláky? Výsledky pôvodnej architektonickej súťaže, na ktorej sa podieľali desiatky kolektívov z celého sveta, totiž neboli akceptované a nakoniec sa postupovalo podľa návrhu z dielne Útvaru hlavného architekta, ktorý počítal s panelovou výstavbou. Prvý obytný dom podľa tohto modelu bol skolaudovaný na Romanovej ulici 3. augusta 1977.

Podľa Večerníka z roku 2000 „prví obyvatelia boli šťastní, že dostali byty, ale vytrpeli si svoje, veď bývali dlhé roky vlastne na stavenisku. Ľudia sa brodili v blate, nebolo tu obchodov, škôl, ničoho.“ To sa už o dnešnej Petržalke povedať nedá.

Časom sa z vychýrených marhuľových a broskyňových sadov stalo moderné sídlisko s plnou občianskou vybavenosťou, rozvinutou infraštruktúrou a bohatou ponukou služieb.
„Keď má človek 50 rokov, zvykne sa hovoriť, že už nie je mladý, no zároveň ešte ani taký starý. Je tak akurát vybavený vedomosťami, skúsenosťami, odvahou; vie, ako má riešiť problémy; vie, kde urobil chyby a že ich už nesmie opakovať. To isté platí aj pre Petržalku,“ hovorí na margo 50. narodenín nového sídliska jeho starosta Ján Hrčka a pokračuje.

„Nie je už síce úplne mladá vekom, ale duchom stále určite. Podlieha novým trendom, dynamike spoločnosti, pasuje sa s problémami aj neúspechmi, ale snaží sa ich vždy riešiť a prekonávať. Prajem, aby jej to vydržalo minimálne ďalšie polstoročie,” dodáva.

Spomienkové podujatia

Pri príležitosti 50. výročia novej Petržalky organizuje mestská časť spolu s jej organizáciami – kultúrnymi zariadeniami i miestnou knižnicou – a partnermi viaceré spomienkové podujatia, ktoré sa uskutočnia počas celého roka.

V rámci programu sa verejnosť môže tešiť na výstavy dobových fotografií Petržalky, odborné prednášky či náučné prechádzky so sprievodcami.

Zdroj: Karol Kleibl

V duchu výstavby sídliska budú ladené aj hudobné vystúpenia, filmy premietané v oboch samosprávnych kinách a tiež komunitné podujatia.

Celoročnú sériu aktivít a podujatí samospráva odštartuje v nedeľu 2. apríla o 16:00 v parku na Námestí hraničiarov otvorením výstavy dobových fotografií z výstavby Petržalky v sprievode hudobného kvarteta a za účasti starostu Petržalky.

Predbežný harmonogram ďalších podujatí:

5. APRÍL, 18:00 CC Centrum – Cestovateľský klub 50 rokov sídliska Petržalka – prednáška Martina Kleibla na tému Petržalka očami turistu, spojená s premietaním.

23. APRÍL, 15:00 Námestie Hraničiarov – 50 rokov sídliska Petržalka, 15:00 úvod, prednáška, 15:30 vystúpenie Zuzany Homolovej a Miloša Železňáka „Šak je to láska zlá“ + hosť

23. APRÍL, 16:30 Námestie Hraničiarov – Petržalské Dínom – Dánom, prechádzka dejinami sídliska Petržalka. Začiatok prechádzky bude pri základnom kameni výstavby Petržalky. Sprevádza: Eva Čubríková

13. MÁJ, 12.00 – 20.00 Susedský deň na Nobelku – Petržalské remeselné trhy, prezentácia OZ, kultúrny program. Súčasťou tejto komunitnej akcie bude prezentácia aktivít k 50 rokom sídliska Petržalka.

26. MÁJ, DK Zrkadlový háj – Rómovia v premenách času – 50 rokov sídliska Petržalka, prednáška romistu Rasťa Pivoňa, premietanie filmu Druhý breh , kultúrny program – Ildikó Kali, MegaJazz /gypsy jazz/

3. JÚN, Susedský deň na Slnečniciach – Svetový deň životného prostredia, petržalské remeselné trhy, prezentácia OZ, kultúrny program Súčasťou tejto komunitnej akcie bude prezentácia aktivít k 50 rokom sídliska Petržalka.

30. JÚN, Letné kino DK Lúky – Človek a mesto/50 rokov vzniku sídliska Petržalka

14. JÚL, Letné kino DK Lúky – Človek a mesto/50 rokov vzniku sídliska Petržalka

28. JÚL, Letné kino DK Lúky – Človek a mesto/50 rokov vzniku sídliska Petržalka

29. a 30. JÚL, Petržalka v pohybe – atletické a iné aktivity petržalských škôl pod záštitou starostu MČ Petržalka o Pohár 50 rokov sídliska Petržalka.

11. AUGUST, Letné kino DK Lúky – Človek a mesto/50 rokov vzniku sídliska Petržalka

2. SEPTEMBER, DK Zrkadlový háj – Vernisáž a otvorenie výstavy k 30. výročiu Domu kultúry Zrkadlový háj

7. SEPTEMBER, CC Centrum – Vernisáž a otvorenie výstavy fotografií Juraja Bartoša 1980 – 2005 na tému Petržalka

9. a 10. SEPTEMBER, Festival Zmierenia – jedna z prednášok bude špeciálne zameraná na židovskú a rómsku menšinu v Petržalke.

13. OKTÓBER, 18:00 DK Zrkadlový háj – 50 rokov sídliska Petržalka, pásmo žurnálov a krátkych filmov, prednášky architektov a kultúrnych antropológov na témy sídliskového urbanizmu a sociálnych interakcií v Petržalke.

19. NOVEMBER, 18:00 DK Zrkadlový háj – Metropolitný orchester Bratislava, Melódie starej Petržalky

1. DECEMBER, DK Zrkadlový háj – Ján Šimko, Petržalské príbehy – obnovená, prepracovaná premiéra o odkrývaní pamäte Petržalky.

ZMENA PROGRAMU VYHRADENÁ

(ms)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie