Z Mosta hrdinov Dukly na Most mládeže popri najstaršom gymnáziu Petržalky: Vráťte sa v čase o 34 rokov

2.2.2023
0

Zdroj: Archív TASR

Páčil sa vám článok?

Na pôvodné názvy mostov, ktoré sme použili v titulku, asi mnohí Bratislavčania dávno zabudli a mladší o nich možno nikdy nepočuli. Aj známa ulica na fotke, ktorou prichádzali do najstaršieho gymnázia v Petržalke napríklad i Meky Žbirka, Kamil Peteraj či Marián Labuda, sa pred rokmi volala inak.

Vtedy to bola Makarenkova ulica, dnes je z nej rušná Einsteinova ulica, stredom ktorej vedie diaľnica spájajúca Prístavný most (predtým Most hrdinov Dukly) a Most Lanfranconi (predtým Most mládeže). Vedľa frekventovanej cesty stále stojí budova najstaršieho gymnázia Petržalky, ktoré otvorili pred 67 rokmi ako strednú školu s 11 triedami.

Na gymnázium sa premenovala od školského roku 1970/71 a od roku 2002 nesie meno slávneho vedca, držiteľa Nobelovej ceny Alberta Einsteina. Medzi absolventov gymnázia patril i spisovateľ Juraj Šebo, ktorý si na školu takto zaspomínal v rozhovore pre Bratislavské noviny pred štyrmi rokmi: „Škola bola zvláštna tým, že sa tu zišli študenti, ktorých kádrový posudok nebol na takej úrovni, aby mohli študovať v meste. Chodili sem deti všetkých zelovociarov, mäsiarov, lekárov, zlatníkov, také maloburžoázne živly, a akousi náhodou som sa tu ocitol aj ja. K absolventom školy patrili aj známe osobnosti ako napríklad Žbirka, Labuda, Peteraj, Párnický či Müller.“

Zdroj: BSK

Najstaršie petržalské gymnázium na Einsteinovej, predtým Makarenkovej ulici: Chodili ste sem aj vy?

Čo sa týka Einsteinovej ulice, pod úvodnou foto k nášmu článku z 12. októbra 1989 je stručný text: „Autostrádna spojnica medzi mostom Hrdinov Dukly a mostom Mládeže na petržalskej strane Dunaja.“ Petržalský úsek diaľničného obchvatu D1 sa začal stavať neskôr, v marci v roku 2003. Ministerstvo dopravy na svojom webe v roku 2006 uviedlo aj takúto zaujímavosť: „Diaľnica má povrch z drenážneho asfaltu, ktorý na vlhkosť pôsobí ako pórovitá poduška, a zároveň znižuje hlučnosť. Musí sa však udržiavať špeciálnym strojom. Tento povrch použili na Slovensku po prvýkrát. Stavbu dali predčasne do užívania vlani v decembri, odvtedy však bolo treba vykonať ešte veľa prác.“

Pozrite sa na premenu Einsteinovej ulice cez fotografie, ktoré delia desiatky rokov: 

Zdroj: vtedy.tasr.sk

1989: Autostráda medzi Prístavným mostom (do roku 1993 Most hrdinov Dukly) a Mostom Lanfranconi (do roku 1992 Most mládeže)

Zdroj: Ľubomír Deák, OZ Bratislava a jej Premeny, 2022

2022: Dnešný pohľad na Einsteinovu ulicu, spájajúcu diaľničné bratislavské mosty

Ako ďalej v tom čase informoval rezort dopravy, trasa diaľnice je od dopravného koridoru Einsteinova po celej dĺžke oddelená, jej súčasťou sú protihlukové steny aj ochrana proti vysokej hladine podzemných vôd. „Počas stavu povodne bude voda odčerpávaná výtlačným potrubím do Chorvátskeho ramena. Po sprevádzkovaní tunela Sitina, ktorý plánujú odovzdať do užívania začiatkom roku 2007, sa tento úsek stane súčasťou diaľničného obchvatu Bratislavy,“ konštatovalo ministerstvo dopravy v roku 2006.

(ac)

Je to hanba: Hrobku významnej prešporskej rodiny robotníci odkopali a nechali tak, hrozí, že spadne do jamy

„Stačili by dva nákladiaky s hlinou, aby jamu zasypali, a hrobka Habermayerovcov by bola zachránená,“ hovorí Marko Günther, vnuk významnej historičky Alžbety Güntherovej Mayerovej. Jeho stará mama i prastarí rodičia sa s Habermayerovcami dobre poznali, boli susedia na Panenskej ulici, aj preto mu záleží na tom, aby miesto ich posledného odpočinku bolo opäť dôstojné. Riešenie je navonok jednoduché, no akoby zakliate.

Páčil sa vám článok?