Uhádnete z tejto fotografie, o akú cennú pamiatku v Petržalke ide? Lešenie je konečne preč

19.12.2020

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Až donedávna prebiehali reštaurátorské práce na významnej gotickej pamiatke, ktorú nájdete kúsok za Starým mostom v Petržalke. Lešenie aj oplotenie tohto skvostu už odstránili, takže si ho opäť môžete poobzerať aj zvnútra. Už viete, čo je na našej fotografii?

Je to detailný pohľad na gotickú vežu umiestnenú v Sade Janka Kráľa, ktorú reštaurovali od septembra tohto roku. Bratislavský magistrát pred začiatkom prác vysvetlil, že pôjde o reštaurovanie konzervačným spôsobom, pri zachovaní čo najpôvodnejšej hmoty a formy pamiatky.

„Základnými kritériami pri obnove pamiatky sú zachovať originál, odstrániť poškodenia, deštrukcie a nevhodné sekundárne zásahy a takisto lokálne doplniť chýbajúce časti a detaily. Práce by mali byť ukončené do konca tohto roka,“ spresnila vtedy hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.

Stalo sa, túto cennú pamiatku si dnes môžete opäť poobzerať zblízka a tiež zvnútra. Najskôr odstránili lešenie a najnovšie aj oplotenie, ktoré bránilo vstupu.

Zdroj: ac

​Gotickú vežu v Sade Janka Kráľa môžeme opäť obdivovať zblízka.

Zdroj: ac

​Obnovená je aj dlažba.

Pripomeňme, že gotická veža v Sade Janka Kráľa je národnou kultúrnou pamiatkou zapísanou v Ústrednom zozname nehnuteľných kultúrnych pamiatok. Ide o vežu z Františkánskeho kostola pochádzajúcu z 15. storočia, ktorá bola pre vážne poruchy pri zemetrasení v roku 1897 sňatá z kostola a nahradená kópiou podľa návrhu architekta Schuleka. Pôvodná veža je v sade umiestnená ako záhradný pavilón.

(ac)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie