Spomienkový album 22/2000

1.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Pred sto rokmi vznikala v trojuholníku ohraničenom Palisádami a dnešnou Štefánikovou ulicou, smerom k neskoršiemu Slavínu, nová obytná štvrť.

Výstavba poskytla prácu mnohým remeselníkom. Stavby realizovali predovšetkým stavebný podnikateľ Alexander Feigler a firma Gratzl und Kittler.

K najstarším stavbám na mieste pôvodných záhrad a vinohradov patrí dom na Štefánikovej 3-5, ktorý bol financovaný z výhry v lotérii. Domy boli výhradne obytné. Len v nárožnom dome na konci Palisád bolo od počiatku prízemie rezervované pre kaviareň.

Dom postavil v roku 1897 Alexander Feigler a kaviarnik Mezei v ňom hneď otvoril podnik. V roku 1904 kaviareň prevzal Béla Hackenberger. Kaviareň premenovali na „Stefania“ podľa korunnej princeznej, vtedy už vdove, po ktorej sa už predtým volala Štefánikova ulica. Pod vedením B. Hackenbergera sa kaviareň stala vyhľadávaným miestom inteligencie.

V 30. rokoch prevzal kaviareň od otca Adalbert (Vojtech/Béla) Hackenberger mladší. Staré pseudoslohové zariadenie dal nahradiť novým, ktoré podľa návrhov istého mníchovského architekta vyrobila firma Müller na terajšej Obchodnej ulici. Kaviareň mala vlastné ústredné kúrenie a moderne zariadenú kuchyňu.

Pána Hackenbergera, ktorý vo veku 92 rokov zomrel minulý mesiac v Bratislave, v roku 1945 z Bratislavy deportovali. Hoci sa neskôr domov vrátil, podnik mu nevrátili. Kaviareň jestvovala necelých sto rokov, po „nežnej revolúcii“ tu bola pár rokov čínska reštaurácia. Pán Hackenberger sa veľmi tešil na znovuzrodenie kaviarne. Nedočkal sa. Dočkáme sa my?

Štefan Holčík
FOTO - archív a Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?