Spomienkový album 11/2000

1.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V 18. storočí už mesto a jeho obyvateľov neohrozovali Turci. Stále však pretrvávali iné hrozby v podobe epidémií, požiarov, mimoriadneho sucha, dunajských povodní a zemetrasení.

Obyvatelia sa modlili k svätcom, o ktorých sa verilo, že môžu takéto pohromy oddialiť alebo im zabrániť. Pred požiarmi a mimoriadnym suchom mal chrániť svätý Florián.

Keď už predtým mesto postavilo pred dvoma bránami pomníky morových udalostí (1713 pred Vydrickou - Viedenskou bránou a 1723 pred Michalskou bránou) prišiel rad aj na priestor pred Laurinskou bránou, na malé námestie, kam vyúsťovali Dunajská a Špitálska ulica. Tam v roku 1732 postavili súsošie svätého Floriána. Umiestnili ho na vysoký obelisk formovaný z oblakov, z ktorých vyletujú cherubíni. Na bohato riešený podstavec umiestnili 3 reliéfy so scénami zo života svätca a súsošie doplnili postavami kresťanských cností, viery, nádeje a lásky. Súčasťou kompozície bola bronzová pozlátená kartuša s mestským znakom.

Po zrušení Laurinskej brány preniesli k súsošiu sv. Floriána ešte aj sochy sv. Laurinca a sv. Rocha, ktorí stávali na moste pred bránou. Malé námestie okolo sv. Floriána sa v 19. storočí používalo ako hydinový trh, v nemčine Hendlmarkt či Hendlplatz. Nedorozumením sa stalo, že v 80. rokoch tvrdili, že námestie bolo pomenované podľa skladateľa Händla. Nie je to pravda.

Štefan Holčík
FOTO - archív a Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?