V paláci je sála so secesnou výzdobou

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Pravidelný blok stavieb medzi dnešnými ulicami Gorkého a Jesenského, ohraničený na východe Štúrovou ulicou a na západe Komenského námestím, sa začal vytvárať v poslednej tretine 18. storočia.

Jeho stavebný vývoj sa na začiatku 20. storočia uzavrel mohutným objektom Obchodnej a priemyselnej komory. Je to stavba, v ktorej dnes sídli riaditeľstvo Slovenského národného divadla. Meštianske domy a šľachtické paláce za ňou v priebehu prvej polovice 20. storočia nahradili moderné bankové, administratívne a obytné stavby.

Palác Obchodnej a priemyselnej komory postavili podľa projektu architekta Josefa Huberta, známeho úspešného projektanta bankových objektov v celom Uhorsku. Spolupracoval aj na prestavbe pálffyovského zámku v Bojniciach.

Objekt, ktorý sa stal pendantom zadného (dnes zastavaného) priečelia Mestského divadla, vznikol v rokoch 1903-1904. Nesie ešte znaky eklektického stavebného slohu konca 19. storočia typu viedenskej Ringstrasse. Pôvodne dvojposchodový palác so zvýšeným prízemím mal klasicky poňatú fasádu s predimenzovanými okennými otvormi a dekoratívnymi prvkami ako sú zvieracie hlavy, ovocné festóny, piliere a rímsy. Štukové detaily fasády sú už ovplyvnené vtedy módnym secesným umením.

Nárožia stavby boli zdôraznené viac ako poschodie vysokými vežami s bohato profilovaným a dekorovaným zastrešením. Vo figurálnej sochárskej dekorácii veží sa uplatnili postavy boha Merkúra ako patróna obchodu a ženská postava symbolizujúca priemysel. Strecha medzi vežami bola pôvodne čiastočne zakrytá murovanou atikou, ktorá niesla maďarský nápis - názov inštitúcie.

Až v období medzi dvoma svetovými vojnami postavili najvyššie podlažie a to podľa projektu M. M. Harminca. V budove bývala okrem úradovní a spoločenských priestorov aj stála výstava umeleckoremeselných výrobkov. Dodnes sa v pôvodnej forme zachovala na prízemí sála so secesnou štukovou výzdobou, ktorá však pôsobí v porovnaní s dekoráciou vstupných priestorov a schodišťa pomerne nevyrovnane.

Štefan Holčík
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?